AB misyonu hazırlık heyeti Ermenistan- Azerbaycan sınır hattında

AB Konseyi, Ermenistan-Azerbaycan sınırının Ermenistan tarafında sivil bir gözlemci misyonu görevlendirmeye karar vermişti. Hazırlık heyeti görevini yapan AB Teknik Değerlendirme Misyonu heyeti, Vardenis’deki yerleşim bölgelerini ziyaret etti

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’nden Albay Vahram Grigoryan ve Vardenis belediye başkanı Aharon Khaçatryan, 18 Ekim’de, AB Teknik Değerlendirme Heyeti'ne eşlik etti.

Geğarkunik bölgesi Valisi Karen Sargsyan Facebook gönderisinde konuya dair notlar paylaştı.

Sargsyan , “Azerbaycan saldırısı sonucunda büyük zarar gören Cambarak ve Vardenis bölgesindeki Sotk ve Kut ile etkilenen 12 yerleşim hakkında bilgi sundum. Sotk’ta 148, Kut’ta 12, Verin Şorja’da 2 konut, iki okul, bir anaokulu, yerleşim yerlerinin idari binaları, bir kütüphane ve bir tıp merkezi büyük çapta hasar gördü. Bombardımandan zarar gören ve tamamen yeniden inşa edilmesi gereken 8 konut var. Sivil altyapılar da zarar gördü, tarım işlerinin uygulanması yaklaşık yüzde 40 riskli hale geldi." dedi. 

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri İkinci Kolordu Komutanı Vahram Grigoryan da , AB heyeti üyelerine, 12 Mayıs 2021 ve 13 Eylül 2022 tarihlerinde Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği saldırıların sonuçları hakkında bir rapor sundu.

Ermenistan medyasına yansıyan haberlere göre AB Teknik Değerlendirme Misyonu delegasyonu üyeleri, derinlemesine çalışmalar yürüteceklerini ve düzenli raporlar sunacaklarını temin ettiler.

Heyetin iki ay süreyle görev yapması bekleniyor. 

Başbakan Paşinyan da bugün (20 Ekim) yaptığı açıklamada  "AB ortaklarının çok hızlı tepki verdiğini ve kararlar aldığını memnuniyetle belirtmeliyim. Hazırlık grubu zaten Ermenistan'da. 40 kişiden oluşan gözlemci grubu, yakında Ermenistan'a varacak. Başlangıçta, gözlem görevinin 2 ay boyunca çalışması planlanıyor." dedi. 

6 Ekim'de Prag'da Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Fransa Devlet Başkanı Macron ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel arasında gerçekleştirilen toplantının ardından yazılı bir açıklama taraflarcakabul edilmişti.

Açıklamada "Ermenistan, Azerbaycan sınırında sivil bir AB misyonunun çalışma yürütmesini destekleme konusunda uzlaştı. Azerbaycan da bu misyonla ilgili olduğu ölçüde işbirliği yapmayı kabul etti. Misyon, Ermenistan’da Ekim ayından itibaren en fazla iki ay süreyle faaliyet gösterecek. Misyonun görevi güven inşa etmek ve raporlarıyla sınır komisyonlarına katkıda bulunmak olacaktır" denmişti.