Putin, Paşinyan ve Aliyev'i zirve için Rusya'ya davet etti

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ı yeni bir üçlü zirve için Rusya'ya davet ettiğini söyledi. Zakharova, Washington ve Brüksel'in Ermenistan-Azerbaycan arasında yürüttüğü diplomasi girişimlerine de tepki gösterdi

Zakharova, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ı, üçlü ve ikili konuların tamamının tartışılmasının planlandığı yeni bir üçlü zirve için Rusya'ya davet etti." dedi.

Zirvenin 31 Ekim'de Soçi'de olması bekleniyor.

Aliyev ve Paşinyan son olarak 6 Ekim'de Prag'da Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Michel'in girişimiyle ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un katılımıyla biraraya gelmişti. 

Zakharova açıklamasında , “Washington ve Brüksel'in gerçek hedefleri hiçbir şekilde bir uzlaşma veya dengeli çözümler aramak değil, kendi kendilerini terfi ettirmek ve Rusya'yı Güney Kafkasya'dan çıkarmak” dedi.

Batı'yı "duygusuz ve saldırgan" bir yaklaşım izlemekle suçlayan Zakharova , Batı'nın çabalarını "Rus barış güçlerinin Yerevan ve Bakü arasındaki anlaşmazlığın merkezinde yer alan Karabağ'dan çekilmesini sağlamaya yönelik girişimler" olarak tanımladı ve  "Bu girişimler tam olarak Güney Kafkasya'yı istikrarsızlaştırmayı amaçlıyor" ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise basın toplantısında konuya değinerek “ABD'nin tek amacı Ermenistan ve Azerbaycan'ın kalıcı barışı sağlaması için birlikte çalışmasına yardımcı olmaktır” dedi. Price “Bu kendi kendini terfi etmek olarak yorumlanabilir mi, bilmiyorum ”diye konuştu