Soçi Zirvesi öncesi Putin ve Paşinyan'dan mesajlar

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'i üçlü bir zirve için Rusya'da davet etmişti. Zirvenin 31 Ekim'de Soçi'de olması bekleniyor. Putin Valday Kulübü tarafından düzenlenen oturumda Karabağ meselesinin geçmişine değindi ve Ermenistan'ın geçmişte takındığı tutumu eleştirdi. Paşinyan Rusça Twitter mesajı ile yeni bir açıklama yaptı.

Putin, Ermenistan-Azerbayan arasında süren barış anlaşması görüşmeleri ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Ermenistan ve Azerbaycan arasında bir barış anlaşmasına ihtiyaç var, ama hiçbir şeyi dayatamayız ve dikte edemeyiz, Ermeni halkının anlaşmanın parametreleriyle ilgili her seçimini destekleyeceğiz, ama Bakü ile bu konuda anlaşmak gerekiyor."

Putin, Washington'dan gelen önerinin Azerbaycan'ın Karabağ üzerindeki egemenliğini yansıttığını da vurguladı.

Putin, bir soru üzerine Karabağ anlaşmazlığının geçmişine değindi ve  “Ermenistan, Azerbaycan’ın yedi bölgesini fiilen kontrol ediyordu. Biz de ilişkilerin normalleşmesi için ‘beş bölgeyi Azerbaycan'a verin, iki bölge size kalsın’ dedik. Bu iki bölge büyük bölgeler. 5 bölgeye de Ermenistan’ın aslında hiç ihtiyacı yok. Yaşayan yok, boş duruyor. Bu bölgeleri bırakmamanın hiçbir anlamı da yok. Önerimiz, Karabağ meselesinin normalleşmesi için iyi bir adım olacaktı. Ancak Ermeni yönetimi kendi yolundan gitti. Zaten bugünkü durum da bu tercih nedeniyle gelişti” ifadelerini kullandı.

Twitter hesabından Rusça açıklama yapan Paşinyan ise, “Eylül başında Ermenistan, Rusya Federasyonu tarafından sunulan ve Ermenistan ile Azerbaycan arasında devletlerarası ilişkilerin kurulmasına yönelik temel ilkeler temelinde çalışmayı kabul etti ve bunu Soçi'de teyit etmeye hazır. Rusya'nın da bu anlaşmayı destekleyeceğini umuyoruz” ifadelerini kullandı.


Kategoriler

Güncel