ABD, Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanları Washington'da buluştu

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Washington'da ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın ev sahipliğinde biraraya geldi.

Toplantı sonrası yapılan açıklamaya göre bakanlar, olası bir barış anlaşmasının unsurları hakkında görüşlerini paylaştılar ve hâlâ ele alınması gereken bir dizi mesele olduğunu teyit ettiler.

Her iki taraf da Ermenistan ve Azerbaycan liderlerinin 6 Ekim'de Prag'da ve 31 Ekim'de Soçi'de yaptıkları görüşmelerde üstlendikleri taahhütleri yineledi.

Bakanlar müzakereleri hızlandırmayı ve önümüzdeki haftalarda başka bir toplantı düzenlemeyi kabul ettiler.

Blinken yaptığı açıklamada “Dağlık Karabağ konusunda 30 yılı aşkın süredir devam eden çatışmanın muazzam insani ve maddi maliyetleri oldu. Ancak şu anda gördüğümüz, her iki ülkenin de geçmişi geride bırakma ve kalıcı bir barış için çalışma yolunda gerçek adımlar attığıdır. Her iki ülke de bu amaçla ve Güney Kafkasya için daha parlak bir gelecek için çalışıyor" dedi.

Blinken "Amerika Birleşik Devletleri, hem Ermenistan hem de Azerbaycan'ın dostu olarak, bu çabanızda size destek olmak için elinden gelen her şeyi yapmaya kararlıdır" diye konuştu.