TGS'den yayın yasağı ve internet sınırlamasına tepki

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) altı kişinin hayatını kaybettiği İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı sonrası televizyon kanallarına ve internet haber sitelerine yönelik uygulanan yayın yasağı ile internete uygulanan kısıtlamayla ilgili açıklama yaptı.

Yurttaşların bilgi alma talebinin yayın yasakları, basına yönelik fiili engellemeler ve hukuksuz kısıtlamalarla engellendiğini belirten TGS, durumun antidemokratik olduğunu savundu, basın özgürlüğü ile bağdaşmadığını ifade etti.

Kararlarla halkın doğru ve tarafsız bilgiye ulaşımı ile haber alma ve basının haber verme hakkının ihlal edildiğini aktardı.

TGS’nin açıklaması şöyle:

“Saldırının hemen sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığının talebiyle Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ‘geçici’ yayın yasağı getirildiğini ve devamında İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla yayın yasağı getirildiği duyurdu.

Olağanüstü dönemlerde yapılan yayınlarda ancak ve ancak ‘basın ifade özgürlüğünün esas alınarak’ bu tür kararlar verilebileceği ilgili kanunlarda ifade edilmesine karşın maddenin sağladığı kapsamı belirsiz ve geniş yetki ile alınan bu kararın basın özgürlüğü ile bağdaşmadığı kanaatindeyiz.

BTK’nin de internet kısıtlaması hususunda da talimat verme yetkisi olmadığı gibi alınmış bir karar varsa bunun kamuoyuyla paylaşılması yasal dayanağı varsa açıklanması gerekmektedir. Hiçbir yasal prosedür işletilmeksizin saldırının hemen akabinde jet hızıyla İnternetin tamamına yönelik bant daraltma, temel bir insan hakkı olan haberleşme hürriyetinin ihlalidir.

Daha önce pek çok kez örneğini fiilen yaşadığımız ve OHAL KHK’ları ve 2020’de yapılan Sosyal Medya Yasası ile yasal kılıfa sokulan bu uygulamanın keyfi olarak kullanılması kabul edilemez. 

Basına ve İnternet medyasına yönelik bu engellemeler, Anayasa’nın düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünün düzenlendiği 26. ve basın özgürlüğünün düzenlendiği 28. maddelerinin ihlâli niteliğindedir. Demokratik düzende toplumu yakından ilgilendiren böyle olaylarda haber alma ve bilgi edinme haklarının askıya alınmasını kabul etmiyoruz.”

Kategoriler

Güncel