Paşinyan Putin ile Laçin koridoru blokajını görüştü

Ermenistan Başbakanı Paşinyan Bağımsız Devlet Toplulluğu zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Putin ile, sivil giyimli bir grup Azerbaycanlının 12 Aralık'tan bu yana bloke ettiği Laçin koridoru meselesini görüştü.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile  yaptığı görüşmede, Laçin koridorunun 20 gündür  Rus barış gücünün kontrolünde olmadığını, sorunu çözmenin yollarını aramak gerektiğini söyledi.

Paşinyan, “Şu anda en önemli konu Laçin koridorundaki kriz. 20 güne yakındır bloke edildiğini biliyorsunuz” dedi.

Paşinyan, Dağlık Karabağ'da bölgenin Rus barış güçlerinin sorumluluğunda olduğunu hatırlattıve şunları söyledi:  “Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve Ermenistan Başbakanı'nın üçlü açıklamasına göre Laçin koridorunun Rus barış güçlerinin kontrolünde olması gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Ve Azerbaycan Cumhuriyeti, Laçin koridoru boyunca engelsiz yolcu ve yük  trafiğini  garanti etti. Şimdi Laçın koridorunun Rus barış güçlerinin kontrolünde olmadığı ortaya çıktı. Elbette bu durumu ve çözüm seçeneklerini tartışmak isterim” .

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan liderlerinin St. Petersburg'daki gayrı resmi BDT zirvesinin oturum aralarında konuşabileceklerini söyledi.

Sözcü Peskov, "Resmi olarak üçlü bir toplantı planlamadık, ancak perde arkasında birbirleriyle konuşma fırsatı bulacaklar" dedi.

Grigoryan: Ermenistan'a baskı var

Bu arada Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan, Belarus'un Ermenistan Büyükelçisi Alexander Konyuk'un Ermenilerin Rusya ve Beyaz Rusya Birliği'ne 'ne katılmakla ilgilendikleri yönündeki iddialarını yalanladı.

Pazartesi günü büyükelçi, birliğin üçüncü bir ülkeye ihtiyaç duyduğunu açıklamış ve "Ermeni kardeşlerimiz beni desteklediler." demişti.

Grigoryan, "Büyükelçinin 'Ermeni kardeşlerimiz' derken kimi kastettiğini anlamamız gerekiyor. Belki de muhalefette onun kardeşi olan ve bu şekilde tepki gösterenler vardır. Ermenistan anayasası Ermenistan'ı egemen bir devlet olarak ilan etti ve egemen olmaya devam edecek." dedi.

Grigoryan, ayrıca Rusya-Belarus Birliği'ne katılma konusunda Ermenistan'a çok baskı yapıldığını söyledi.

Kategoriler

Güncel Dünya