Ermenistan Rusya arasında Laçin koridoru gerilimi

Laçin koridorunun sivil giyimli Azerbaycanlılar tarafından 12 Aralık'tan bu yana blokaj altında tutulması Ermenistan ve Rusya arasında yeni bir gerilim yarattı. Karabağ Ermenileri ile Ermenistan arasındaki tek yol olan koridorun blokaj altında tutulması ve bölgede görev yapan Rus barış güçlerinin henüz konuyu çözüme ulaştıramaması, Ermenistan Hükümeti'nin Rusya'ya yönelik eleştirilerini artırmasına sebep oluyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, kabine toplantısında  “Rusya Federasyonu objektif veya subjektif nedenlerle Dağlık Karabağ'da istikrar ve güvenliği sağlayamıyorsa, Rus barış gücünü BM Güvenlik Konseyi yetkisiyle görevlendirmek ya da Dağlık Karabağ'a çok uluslu ek barış gücü göndermek için BM Güvenlik Konseyi'nde tartışma başlatmalı" dedi. 

Paşinyan ayrıca "Azerbaycan’ın, Dağlık Karabağ de dâhil olmak üzere, yeni bir askeri provokasyona hazırlandığına dair tüm işaretler var ve durumla ilgili gelişmeler, Dağlık Karabağ’daki Rus barış gücü birliklerinin faaliyetlerine ilişkin acil yanıt gerektiren soruları gündeme getiriyor." diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova ise, "Rus barış gücü birliğinin Laçin koridorundaki durum bağlamında eleştirilmesi kabul edilemez, Moskova durumu iyileştirmek için çalışıyor" dedi. 

Zakharova, "Rus barış güçlerinin sahadaki durumu çözmek için mümkün olan her şeyi yaptığını defalarca söyledik. Halka açık eleştirilerin hiçbiri yardımcı olmuyor, daha da kötü durumlar  da oldu. Bu durumu iyileştirmek için çalışıyoruz" dedi.

Öte yandan Ermenistan Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler  Uluslararası Adalet Divanı'na başvuruda bulundu. Ermenistan UAD'den şu önlemleri almasını talep etti:

-Azerbaycan, Laçin Koridoru boyunca her iki yönde kesintisiz serbest dolaşımı engelleyen sözde "protestoları" düzenlemeyi ve desteklemeyi bırakmalı.

- Azerbaycan, Laçin Koridoru boyunca her iki yönde de tüm kişilerin, araçların ve yükün kesintisiz serbest dolaşımını sağlamalı.

Bu arada Ermenistan Sağlık Bakanı Anahit Avanesyan, Laçin Koridoru’nun kapatılması sonucunda yaşanan gelişmelere dair değerlendirmede bulundu.

Avanesyan, 3 hastanın daha Karabağ'dan Ermenistan’daki tıp merkezlerine sevk edildiğini hatırlattı. Bakan  “Yolun kapalı kaldığı her gün, insani kriz daha da derinleşiyor. İlaç, tıbbi malzeme, gıda ve ihtiyaç malzemeleri sıkıntısı var. Bu eksikleri yerine getirmek mümkün. Ancak bu durum, bu tür güncel çözümlerle hafifletilemez.” dedi. 

(Ajanslar, Ermenistan Kamu Radyosu)

(Ayrıca bkz:  Paşinyan Putin ile Laçin koridoru blokajını görüştü)