Malatya'da Ermeni toplumundan üç kişi hayatını kaybetti

K. Maraş merkezli deprem iki deprem çevredeki 10 ilde hasara neden oldu. Malatya'da Ermeni toplumundan 3 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi ise enkaz altında. Suriye Halep'te ise Ermeni toplumundan 4 can kaybı var. Antakya'da ise Ermeni toplumundan 3 kişiden haber alınamıyor.

Malatya'da Ermeni toplumundan üç kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. Hayatını kaybedenlerden ikisi Sami Tabaş ve Ayda Tabaş. Ailenin  çocuklarından biri Aleks Tabaş da hastanede hayatını kaybetti.

Malatya'da Ermeni toplumundan bir kişi ise enkaz altında. Eşyalarını almak için binaya giden Elmas Karataş'in ikinci depreme yakalandığı ve enkaz altında kaldığı öğrenildi. 

Hatay Sümerler mahallesinde Ermeni toplumundan üç kişinin göçük altında kaldığı bildiriliyor. 

Suriye Halep'te ise Ermeni toplumundan dört can kaybı var. 

Türkiye Ermenileri Patrikliği de dün sabah erken saatlerde konuya ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklama şöyle:

"Bu sabah erken saatlerde Patriklik Makamı adına Patrik Vekili Kd. Peder Krikor Damadyan ve Kd. Peder Drtad Uzunyan kiliselerimizin ve cemaatlerimizin bulunduğu bölgelerle temas kurmuş ve Patrik Hazretleri’nin takdislerini ve taziyelerini iletmişlerdir.

İlk belirlemelere göre alınan bilgiler aşağıda verilmiştir. Ayrıntılar geldikçe paylaşılacaktır.

MALATYA: Cemaatimiz üyesi bir ailenin çöken bina nedeniyle hayatını kaybedenler var.

ELAZIĞ: Kentte binalar yıkıldı. Cemaat üyelerimiz korkuya kapılmış olsalar da, herhangi bir can kaybı bildirilmedi.

DİYARBAKIR: Hovhannes Gaffur'dan alınan bilgiye göre kilisemiz zarar görmemiştir, ancak şehirde yıkılan binalar var.

İSKENDERUN: Peder Avedis Tabaşyan’dan alınan bilgilere göre şehrin merkezinde yıkılmış binalar bulunmakta. Latin Katolik Kilisesi yıkılmıştır. Sırpots Karasun Mangunk Kilisesi de hasar görmüştür. Can kaybı hakkında herhangi bilgi gelmemiştir.

VAKIFKÖY: Endişelenecek bir durum yoktur.

SİVAS: Depremin hissedilmesi sebebiyle cemaatimiz paniğe kapılmış olsa da, herhangi bir can ve mal kaybı olmadığı bilgisi gelmiştir.

KAYSERİ: Depremin hissedilmesine rağmen, S. Krikor Lusavoriç Kilisesi herhangi bir hasar görmemiştir."

Bu arada Ekümenik Patrikhane'den alınan bilgilere göre Altınözü Tokaçlı'daki Rum Ortodoks  Kilisesi tamamen yıkıldı, Antakya merkezdeki kilise ise hasar gördü.  

Adıyaman’daki Mor Petrus Mor Pavlus Süryani Ortodoks Kilisesi’nde de oluşan hasarlar ile kilisenin kimi bölümleri yıkıldı.

Ermenistan Diaspora İşlerinden Sorumlu Daire yetkilisi Hovhannes Aleksanyan, dün Armenpress ile yaptığı görüşmede şunları söyledi:

"Şu an itibariyle Halep'te 4 Ermeni kaybımız var. Yaralılar da var, sayı net değil.  Okullar, kiliselerde hasarlar, çatlaklar, çökmüş tavanlar, duvarlar var.. Ermeni yapılarının bazı hasarlara uğradığına dair raporlar var ama henüz tam bir yıkılma ya da yıkım söz konusu değil"

Lübnan'daki Ermeni medyasına yansıyan bilgilere göre son durum şöyle: 

-Halep'te dört can kaybı var. Özellikle Halep'te maddi hasar mevcut. Lazkiye ve Kesap'taki zarar nispeten daha düşük.

-Halep'te, kilise ve cemaat önderliğiyle, halkın daha güvenli koşullarda barınak bulabilmesi için yedi özel merkez hazırlandı.

Kategoriler

Toplum Güncel