PSYK'da görev değişimi, Patrikhane'de yeni komisyon

Türkiye Ermenileri Patrikliği, Maraş ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde yaşayan Ermeni toplumu mensuplarının hasar gören ve yıkılan evlerinin yeniden inşa edilmesi konusunda çalışmalar yapmak üzere İmar Komisyonu kurulmasına karar verdi. PSYK'da ise Haçik Canel'in yerine Herman Kavafyan artık başkanlık görevini yürütecek.

29 Mart Çarşamba günü Patrikhane salonunda Patrik Sahak Maşalyan başkanlığında yapılan toplantıya Ermeni toplumundan mimar ve mühendisler, bazı kilise vakıf yönetimleri ve deprem felaketinden etkilenen bölgelerde yaşayan toplum mensupları katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Patrik Maşalyan, depremlerin ardından yapılan yardımlarda belirli bir aşamaya geldiklerini belirterek PSYK (Patrikhane Sosyal Yardım Komisyonu) bünyesinde bir koordinasyon merkezi kurduklarını hatırlattı. Yeniden yapılaşmaya vurgu yapan Patrik Maşalyan, süreci yeni kurulacak komisyonun yürüteceğini söyledi. 

İmar Komisyonu’nun kurulması gerektiğini belirten  Maşalyan, “Yeniden yapılaşmaya ihtiyaç var. İlk olarak hasar tespitine ve ayrıntılı finans raporuna ihtiyacımız var. Hukuk komisyonuna da ihtiyacımız var.  Bu toplantıya katılanları yeniden yapılandırma komitesi olarak görüyorum” dedi.

Katılımcılar toplantıda söz aldı. Kevork Özkaragöz, hasar tespitinin önemine vurgu yaparken, Tatyos Bebek, Vakıfköy’de kısa vadede barınma sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi. 

Vakıfköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi Vakfı Başkanı Cem Çapar, bağışlarla geçinen vakıf olduklarını söyleyerek şöyle konuştu.

“Bizim kilise cemaatimiz Samandağ, Antakya ve Defne ilçeleri içerisinde. Kilisemizin cemaati, sadece Ermenilerden oluşmuyor, karma evliliklerden kaynaklı insan ayırmıyoruz. Keşke gücümüz olsa da herkese yetsek. En başta PSYK'dan tırlar yardımımıza koştu. Bağışlarla geçinen bir vakıfız, tam kendimizi toparlamışken depremle yıkıldık.”

Vakıfköy için Tiny House önerisi

Daha önce Hatay’da incelemelerde bulunan Nazar Binatlı, “İnsanları çadırlardan kurtarıp konteynerlara taşımak gerek. 60 tane bina gezdik, taş evlerimiz var onları canlandırmamız gerek. Bence tek katlı evler olması gerekli, köyün karakteristik özelliğini yansıtmamız gerek. 60 bin TL'ye konteyner bulduk. 30 konteynera ihtiyacımız var. Tiny house (küçük ev) da yapılabilir, iyi düşünülmesi gerek.”

Toplantıda oluşturulan İmar Komisyonu  şu isimlerden oluşuyor:

Kevork Özkaragöz, Nazar Binatlı, Gülizar Artuç, Tatyos Bebek, Cem Çapar, Garbis Kuş, Berç Kartun, Mari Delgi, Yusuf Tabaş.

Ayrıca  muhasebe ve finans, hukuk, kaynak geliştirme ve denetleme alt komisyonlarının da kurulmasına karar verildi.Alt komisyonlar şöyle şekillendi: 

Hukuk: Aren Dadıroğlu, Margos Efe Karahan

Muhasebe ve Finans: Antranik Avitoğlu, Joyce Dinçkayıkçı

Kaynak Geliştirme: Garo Vram Babayan, Tamar Kartun, Najda Şadyan, Liana Benli

Denetleme: Karin Işıkçı, Aret Çiçekeker, Peder Avedis Tabaşyan, Manuk Kalaycı  

PSYK'da başkan değişti

Toplantı sırasında, PSYK’da da görev değişikliği yapıldı. Başkan Haçik Canel, Beyoğlu Üç Horan Kilisesi Vakfı başkan yardımcılığı görevini üstlenmesi nedeniyle görevini devretmek istedi. PSYK’da görev alan Manuk Kalaycıyan da Gedikpaşa Surp Hovhannes Kilisesi Vakfı  Başkanı olduğu için izin istedi. Komisyonun yeni başkanlığına Herman Kavafyan’ın getirilmesine karar verildi.

Kategoriler

Toplum


Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.