Azerbaycan Ermenistan'daki Avrupa Halter Şampiyonası'ndan çekildi

Azerbaycan Spor Bakanlığı ve Milli Olimpiyat Komitesi, yaptıkları ortak açıklamada, Azerbaycan heyetinin, Ermenistan'da düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası'nın açılış töreninde ülke bayrağının yakılmasının ardından çekildiğini bildirdi. Ermenista:" Tutumumuzu yansıtmıyor, kınıyoruz" açıklamasını yaptı.

Avrupa Halter Şampiyonası Cuma günü Ermenistan'ın başkenti Yerevan'da başladı.

Açılış töreninde tasarımcı Aram Nikolyan sahneye bir anda girdi ve  Azerbaycan bayrağını yakarak salonun dışına çıkardı. Gözaltına alınan Nikolyan polis merkezine götürüldü ancak daha sonra serbest bırakıldı.

Yerevan'dan otobüsle Tiflis'e gelen Azerbaycan heyeti üyeleri, akşam saatlerinde Tiflis'ten uçakla Bakü'ye döndü.

Avrupa Halter Federasyonu (EWF), Azerbaycan bayrağının yakılmasıyla sonuçlanan olayı kınadı.

EWF yaptığı açıklamada, "EWF, bu son derece ciddi ve üzücü hareketi, sportif değerlerin bütünlüğüne ve Fair Play'in evrensel ilkelerine yönelik bir saldırı olarak görüyor." dedi.

Ermenistan: Tutumumuzu yansıtmıyor, kınıyoruz

Ermenistan Eğitim Bilim Kültür Spor Bakanlığı olayı endişeyle karşıladığını açıkladı.

Bakanlığın açıklaması şöyle:

“2023 Avrupa Halter Şampiyonası’nın ev sahibi taraf olarak, 14 Nisan’da şampiyonanın açılış töreninde Azerbaycan bayrağıyla ilgili olayı ciddi bir endişeyle karşıladık.

Tören sırasında hemen çözülen ve doğal seyri hiçbir şekilde engellemeyen olay, Ermenistan Cumhuriyeti yetkililerinin tutumunu yansıtmamakta olup, spor değerleri ve evrensel ilkeler açısından kınanması gereken bir olaydır.

Aynı zamanda, Azerbaycan takımının şampiyonayı terk etme kararını üzüntüyle not ediyoruz ve Ermenistan Cumhuriyeti hükümetinin tüm güvenlik standartlarını sağladığı ve sağlamaya devam ettiği için güvenlikle ilgili herhangi bir sorun olmadığını ekliyoruz.

Hükümet, Azerbaycan sporcuları için ek güvenlik önlemleri sağlama konusundaki önceki taahhüdüne bağlı kaldı.

Azerbaycan sporcularının yaklaşık iki gün boyunca Ermenistan’da güvende ve emniyette olmaları ve şampiyonadan ayrılma kararı aldıktan sonra, ilgili servislerin, güvenli bir şekilde ayrılmalarını sağlamaları bunun kanıtıdır.


Turnuvanın bitiminden sonra, Ermenistan’ın, Dünya Şampiyonası da dâhil olmak üzere daha büyük turnuvalar düzenleme iddiasında bulunabileceğine eminiz.”

15 Nisan'da başlayan yarışmalar 23 Nisan'da sona erecek.