İHD 24 Nisan açıklamasını sokakta yapamadı, HDK etkinliğine izin verilmedi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Irkçılığa ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’un 2005 yılından beri İstanbul’da Sultanahmet’te yaptığı 24 Nisan Ermeni Soykırımı açıklaması, bu yıl Beyoğlu’nda İHD’nin bulunduğu sokakta yapılmak istendi, ancak polis açıklamayı engelledi. Açıklama merkezin salonunda yapıldı

Aralarında İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı avukat Eren Keskin, HDP Milletvekili Musa Piroğlu ve hak savunucularının olduğu grubu polis, “Sizi gözaltına alırız, açıklamayı sokakta yapamazsınız” diyerek engelledi. Bunun üzerine 24 Nisan açıklaması İHD’nin toplantı salonunda yapıldı.

Açıklamaya Cumartesi Annesi/İnsanı Hanife Yıldız, hak savunucusu Leman Yurtsever, avukatlar ve hak savunucularının da olduğu çok sayıda kişi de katıldı.

Hak savunucuları adına açıklamayı Eren Keskin okudu ve  şunları söyledi:

“Biz, insan hakları savunucuları diyoruz ki, soykırım bir politika, bir diplomasi, bir uluslararası ilişkiler konusuna indirgenemez. Soykırımın her şeyden, ama her şeyden önce devlet eliyle gerçekleştirilen en kitlesel insan hakları ihlali olduğu unutulamaz.”

“İnkâr en kapsamlı, en etkili, en kalıcı, en yaygın insan hakları ihlalidir, çünkü çarpan etkisiyle çoğalan sayısız insan hakları ihlaline kaynaklık eder, teşvik eder, cesaretlendirir.”

“Soykırım sonucu anayurtlarından kopartılıp dünyanın dört bir yanına dağılmış Ermenilerin uğradıkları, hesaba da, sayıya da gelmeyecek kadar büyük kayıplarının telafisine yönelik talep, istek ve dileklerine yanıt verilmelidir. İnkâr, böyle bir telafi ve adaletin yerine gelmesi sürecinin de önünde engeldir. Bu yüzden yıllardır bir çağrı yapıyoruz: Soykırım, Tanı, Af Dile, Tazmin et!”

Keskin’in ardından konuşan yazar Murad Mıhçı  bugün gelinen noktada, Soykırım’a dair çok az kesimin söz söylediğini belirterek, buradaki anmanın ve konuşmaların bu anlamda çok önemli olduğunu söyledi. Mıhçı, “Ermeni halkı artık o kadar yoruldu ki 23 Nisan’dan direkt 25 Nisan’a geçmek istiyor. Artık Ermeniler korkuyor, kendi yaslarını yaşayamıyorlar” dedi.

Söz alan 24 Nisan Anma Platformu’ndan Yıldız Önen, platformun Kadıköy’de yapmak istediği 24 Nisan anmasının yasaklandığını hatırlattı ve İstanbul Valiliği’ni bu kararından vazgeçemeye çağırdı. 

Öte yandan HDK Ankara İl Meclisi’nin düzenlemek istediği “Unutma Yüzleş, 1915” başlıklı panel, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın hedef göstermesi ardından Ankara Valiliği tarafından yasaklandı.
 
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ankara İl Meclisi, 24 Nisan 1915’te başlayan Ermeni Soykırımı’nın yıldönümüne ilişkin “Unutma Yüzleş, 1915” başlıklı panel  Zafer Parti Genel Başkanı Ümit Özdağ tarafından sosyal medyada hedef gösterildi. Farklı sosyal medya hesaplarında da söz konusu etkinliğe saldırılması için çağrı yapıldı. Gelişmelerin ardından Valilik etkinliği yasakladı.
 
HDK Ankara İl Eşsözcülüğü söz konusu duruma ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Toplumsal hassasiyet ve duyarlılık içermesi” gerekçesiyle 2911 kapsamında panelde yasaklandığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Yasaklama kararını kınıyoruz. Tamamen ifade özgürlüğü kapsamında maddi gerçeğin ortaya çıkmasına ışık tutacak bilimsel bir panelin sosyal medyada halkı kin ve düşmanlığa, şiddete davet eden çağrılar yapılmaktadır. Ayrıca, suç işlemeye yönelik bu çağrılar başta Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve başkaca kişilerce yaygınlaştırılmaktadır. Bu kişilerce yaratılmaya çalışılan provokasyonlarının önüne geçmek adına düzenleyeceğimiz ‘Unutma Yüzleş 1915’ panelini ileri bir tarihe erteliyoruz.”

(Bianet, Mezopotamya Ajansı)

Kategoriler

Güncel