Erdoğan ve Aliyev yeniden Zengezur koridorunu gündeme getirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden sonra Azerbaycan'ı ziyaret ediyor. Erdoğan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştükten sonra açıklamalarda bulundu.

Üçüncü döneminin ilk yurt dışı ziyaretlerini yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs'ın ardından dün akşam Azerbaycan'a geçti.

"TC-TUR" uçağıyla Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye giden Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Sinan Oğan da eşlik ediyor.

Erdoğan  Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le görüştükten sonra açıklamalarda bulundu.

Enerji alanında yıllardır yapılan bir çalışma olduğunu, bunun ayrıntılarının bakanlar arasında görüşüldüğünü ve sürecin nasıl ilerletileceği üzerinde çalışmalar yapıldığını belirten Erdoğan, "Avrupa özellikle Türkiye üzerinden alacakları gaz konusunda çok telaşlı, devanlı ricada bulunmaktalar. Bununla ilgili olarak üzerimize düşeni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz," diye konuştu.

İki ülke arasında savunma sanayiinde atılacak adımların da önemli olduğunu belirten Erdoğan Zengezur koridoru konusunda süratle halledilmesi gereken meseleler olduğunu söyledi.

Üzerinde hassasiyetle durdukları konunun Zengezur Koridoru olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Zengezur konusunu süratle halletmemiz halinde bu bize iki önemli adımı kazandıracak. Gerek kara yolu gerek demir yoluyla atılacak adımla Iğdır-Nahçıvan buralara gidiş konusunda Türkiye'nin Nahçıvan'la olan bağlantıları çok daha güçlü hale gelecek. Ayrıca bu bağlantıların olması Türkiye-Azerbaycan arasındaki ilişkilerin güçlenmesine vesile olacak." diye konuştu.

Erdoğan ayrıca Şuşa'da konsolosluk açmaya hazır olduklarını söyledi.

Erdoğan, ikili görüşmelerin başında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve diğer yetkililere, "Dilediğiniz zaman konsolosluğumuzu açmaya hazırız" dedi.

Cumhurbaşkanık Erdoğan, Azerbaycan'da en az beş çocuk yapılması tavsiyesinde de bulundu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, "Çalışacağız," yanıtı verdi.

Konuşmasının sonunda "İki devlet tek millet doğrultusunda ilerleyeceğiz," diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini "Türkiye-Azerbaycan kardeşliğini çok farklı bir yere taşıyacağız," diyerek tamamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önce konuşan İlham Aliyev ise seçim başarısından dolayı Erdoğan'ı tebrik etti ve "Eminim ki bu seçimden sonra Türkiye Azerbaycan kardeşliğinde yeni ufuklar açılır," diye konuştu.

Aliyev, "Şuşa beyannamesinin ikinci yıldönümünü göreceğiz. Bu anlaşma ile Türkiye ile Azerbaycan resmen müttefik oldu. Şusa beyannamesi iş birliğinin resmi beyannamesi oldu. İkinci Karabağ Muharebesi'ne son noktayı koydu Şusa. Kardeş ülke Türkiye'ye bir kez daha teşekkür ederim," dedi.

Enerji meselesinde sadece gaz değil yenilenen enerjileri de ele aldıklarını ifade eden Aliyev, Zengezur koridorunun açılmasının da kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Ermenistan Zengezur koridoruna karşı

İkinci Karabağ Savaşı'nın bitiminden bu yanan Türkiye ve Azerbaycan Zengezur koridorunu gündemde tutuyor. Koridor ile Nahcivan'dan Azerbaycan'a bir yol inşa edilmesi talep ediliyor. Ermenistan  topraklarından geçecek bu koridora Ermenistan  yönetimi karşı çıkıyor. Erivan, kendi topraklarından geçecek ancak kontrol haklarının olmadığı böyle bir koridorun İkinci Karabağ Savaşı'nın bitiren üçlü anlaşmada yer almadığını vurguluyor.  Ermenistan bununla birlikte bölgede ulayım yollarının açılmasının gerekli olduğunu savunuyor.

Kategoriler

Güncel