TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ tutuklandı

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Abdullah Öcalan ile ilgili sözleri nedeniyle soruşturma başlatmıştı. Gözaltına alınan Yanardağ sevkedildiği mahkeme tarafından tutuklandı. .

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı,  Yanardağ hakkında ‘suçu ve suçluyu övme’ ile ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla resen soruşturma başlatmıştı.

Yanardağ, genel yayın yönetmeni olduğu TELE1’de sözlerine açıklık getirmek için canlı yayına katıldı. Yayın esnasında kanala gelen polis memurları programın ardından Yanardağ’ı gözaltına aldı.

Yanardağ Vatan Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Bugün Çağlayan Adliyesi’ne getirilen Yanardağ, tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Mahkeme, Yanardağ’ın tutuklanmasına karar verdi.

Yeşil Sol Parti milletvekili Sırrı Süreyya Önder de adliyeye gelerek Yanardağ'a destek verdi. 

Basın meslek örgütleri de Yanardağ hakkındaki soruşturmaya tepki gösterdiler. 

Gözaltına alınmadan önce bianet’e konuşan Yanardağ sözlerinin çarpıtıldığını söyledi.

Hakkında soruşturma başlatılmasına neden olan programda AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun ‘çözüm süreci’ açıklamalarını eleştirdiği ifade eden Yanardağ. “Abdullah Öcalan'ı öven bir tavır değil bu. Çözüm sürecinin giden yolu eleştiriyorum” dedi.

Yanardağ “Ben demokratik bir ülkede infaz yasasının nasıl olması gerektiğini ve bu nedenle tecridin kaldırılması gerektiğini söyledim. Yoksa kimseyi övmek ya da yermek değil bu. Bir de AKP'nin yeni bir çözüm süreci başlattığını eskisi gibi ihanetle sonuçlanabileceğini söyledim. Yani burada bir AKP eleştirisi var. AKP eleştirisi ve AKP'nin siyasi ikiyüzlülüğü var.” diye konuştu.

Yanardağ’ın AKP’li Galip Ensarioğlu’nun ‘çözüm süreci’ sözlerini eleştirdiği programdan bir bölüm, AKP milletvekili Mehmet Ali Çelebi tarafından sosyal medyada paylaşılmıştı. Yanardağ, Çelebi’nin paylaşımı sonrası sosyal medyada hedef haline gelmişti. Çelebi’nin yayınladığı videoda Yanardağ şunları söylüyor: “Abdullah Öcalan’a uygulanan tecritin hukukta hiçbir yeri yoktur. Kaldırılması lazım. Ailesi ve avukatı ile bile görüşemiyor. Böyle bir infaz düzeni olabilir mi? Abdullah Öcalan; çok kitap okuyan, siyaseti doğru okuyan, doğru gören, çözümleyen son derece zeki bir kişidir.”

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin de TELE 1 hakkında inceleme başlattıklarını belirterek Twitter’dan şunları yazmıştı: “Binlerce kişinin katili terörist başını öven Merdan Yanardağ denilen şahsın açıklamaları üzerine Tele 1 hakkında gerekli inceleme başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Yanardağ, Şahin’e verdiği yanıtta AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’na dikkat çekerek şöyle yanıt vermişti: “Ebubekir Bey, kimseyi öven yok. Tam tersine, Apo’yu öven ve yeni bir çözüm sürecinin yolunu döşeyen AKP milletvekili Galip Ensarioğlu’nun çözüm sürecine ilişkin açıklamalarını eleştiren bir program var. Seçim sürecindeki gibi, montaj videolara dayanarak bahane aramayın.”

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) da Yanardağ’ın sözleriyle ilgili TELE1 hakkında inceleme başlattı.

Kategoriler

Güncel