Ermenistan Dışişleri ile Rus Dışişleri arasında Laçin gerilimi

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ani Badalyan, Rusya Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Maria Zaharova'nın, Ermenistan'ın Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanıması nedeniyle Laçin Koridorunun kapatıldığı yönündeki açıklamasına yanıt verdi.

Badalyan şöyle konuştu: 

"Dağlık Karabağ meselesi  hiçbir zaman Ermenistan ile Azerbaycan arasında toprak anlaşmazlığı olmadı. Bu her zaman Dağlık Karabağ halkının hakları ve güvenliği meselesi olmuştur ve olmaya devam etmektedir."

"Ağustos 2022'de Ermeni tarafı, Dağlık Karabağ'ın statüsüne ilişkin tartışmanın süresiz olarak ertelenmesini öngören, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin düzenlenmesine yönelik Rusya projesini onayladı. Azerbaycan bu projeyi reddetti ve eş zamanlı olarak (31 Ağustos itibarıyla Brüksel'de) Ermenistan ile Dağlık Karabağ konusunda hiçbir şey görüşmeyeceğini duyurdu ve birkaç gün sonra 13 Eylül'de askeri saldırıya başvurdu"

Badalyan şöyle devam etti: "Rusya tarafı, Azerbaycan'ın reddini önemsemediği gibi, Ermenistan Cumhuriyeti'nin egemen topraklarına yönelik saldırı konusunda da mutlak bir kayıtsızlık gösterdi. Ermeni tarafının ikili anlaşmalar gereği  Ermenistan Cumhuriyeti'ne yardım edilmesi talebini içeren  resmi mektubu yanıtsız bıraktı."

Badalyan Rusya'nın Laçin koridoru konusunda eyleme geçmediğini ifade etti ve Rusya'ya "durumu daha da karmaşıklaştırmayın" çağrısında bulundu:

"Laçin Koridoru, Azerbaycanlı yetkililerin Rus barışı koruma birliklerinin kontrol bölgesinde düzenlediği sahte protesto eylemleri nedeniyle 12 Aralık 2022'de kapatılmıştı. Nisan 2023'te Azerbaycan tarafı, Rus barış güçlerinin de katılımıyla Laçin koridorunda yasadışı bir kontrol noktası kurdu. Bu eylemler üçlü deklarasyonun açık ve ağır bir ihlali olmasına rağmen, Rusya Federasyonu tarafından bunlara misilleme yapılmadı."

"Rusya Dışişleri Bakanlığı temsilcisine, Rus barış güçlerinin Laçin Koridoru'nun kapatılmasını önleme veya kuşatma sonrasında açma yönünde herhangi bir eylemi yokken,  durumu daha da karmaşık hale getirmekten kaçınmasını tavsiye ediyoruz."

Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisi Maria Zaharova  30 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, "Laçin Koridoru'ndaki durum, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'ı Azerbaycan topraklarının bir parçası olarak tanımasının bir sonucudur." demişti.

Zaharova, Brüksel'deki zirveleri hatırlatarak "Bu, Avrupa Birliği himayesinde iki ülke liderlerinin katılımıyla düzenlenen Ekim 2022 ve Mayıs 2023 zirvelerinde kaydedildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın 15 Temmuz'da Dağlık Karabağ çevresinde oluşan duruma ilişkin açıklamasında da bu açıkça belirtiliyor. Bu bağlamda sorumluluğu Rus barışı koruma birliğine yüklemenin yersiz, yanlış ve haksız olduğunu düşünüyorum"  dedi.

Brüksel'deki zirvelerde Ermenistan Azerbaycan'ın  toprak bütünlüğünü tanımıştı. Rusya'nın ise AB ve ABD'nin Karabağ konusunda inisiyatif almasından rahatsız olduğu biliniyor. 


Kategoriler

Güncel