Paşinyan'ın Avrupa Parlamentosu'ndaki konuşması Moskova'yı kızdırdı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan 17 Ekim Salı günü Avrupa Parlamentosu'nda bir konuşma yapmıştı. Yaklaşık 45 dakika süren konuşmada Paşinyan isim vermeden Rusya bir müttefik olarak Ermenistan'ı yalnız bıraktığı gerekçesiyle eleştirmiş, Azerbaycan'ın ise hâlâ Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü tanımadağını söylemişti. Konuşmaya Moskova ve Bakü'den tepkiler geldi.

Başbakan Nikol Paşinyan'ın Salı günü Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşma bölgede yankı yarattı. 

Adını yayınlamak istemeyen üst düzey bir Rus yetkili, Rus "Tass" haber ajansına yaptığı açıklamada, Paşinyan'ın çok hızlı bir şekilde Ukrayna cumhurbaşkanı örneğini takip etmeye başladığını belirtti, Paşinyan'ın konuşmasını "sorumsuz ve kışkırtıcı" olarak niteledi. 

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Paşinyan'ın konuşmasına atıfta bulunuldu ve şöyle dendi:

"Ermenistan'ın Azerbaycan'ın batı bölgelerini Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne bağlayan yeni ulaşım bağlantılarının inşasını sağlama yükümlülüğü de var."  Açıklamada Ermenistan'ın "saldırgan" bir politika izlediğide  öne sürüldü. 

Paşinyan konuşmasında isim vermeden Rusya'yı eleştirmiş ve şöyle demişti:

"Yüzbinlerce Ermeninin Dağlık Karabağ'dan Ermenistan Cumhuriyeti'ne kaçtığı dönemde, müttefiklerimiz bize yardım etmemekle kalmadı, aynı zamanda Ermenistan'da demokratik yönetimin devrilmesi için iktidar değişikliği yönünde kamuoyuna çağrılarda bulundu." 

Paşinyan Azerbaycan'ı da eleştirmiş ve şöyle demişti:

"Aralık 2022'den bu yana Laçın Koridoru'nun yasadışı ablukası sırasında Dağlık Karabağ Ermenileri  gaz, elektrik enerjisi, yakıt, gıda, bebek maması, ilaç, hijyen ve diğer temel ihtiyaç malzemelerinden mahrum bırakılırken, tarımla uğraşan siviller de  Azerbaycan silahlı kuvvetleri tarafından hedef alındı. Aralık 2022'den bu yana Azerbaycan'ın planıyla ilgili onlarca kez uyarıda bulunduk.
2023 yılının Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında böyle bir senaryoyu anlattık, yüksek sesle anlattık. Dağlık Karabağ'da yaşananları kendi adıyla andığı için [etnik temizlik] Avrupa Parlamentosu'na da teşekkür etmeliyim. Bu, vatandaşlığından mahrum bırakılan kişilerin gelecekteki haklarının korunması açısından önemlidir."

Paşinyan ayrıca şunları söylemişti:

"Ermenistan Cumhuriyeti'nin 86 bin 600 kilometrekarelik Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanıdığını defalarca kamuoyu önünde teyit ettim ancak Azerbaycan Cumhurbaşkanı böyle bir açıklama yapmadı. Azerbaycan, ayrıca, Sovyetler Birliği'nin en son haritalarını sınırlamaya temel olarak kabul etme konusunda da belirsizlikler sürdürüyor; bu da bazı uzmanlara, Azerbaycan'ın Ermenistan'a karşı toprak iddiasında bulunmak ve yeni bir askeri saldırı başlatmak için zemin hazırladığını varsaymalarına neden oluyor."

Ayrıca bkz:  Paşinyan Avrupa Parlamentosu'nda konuştu

Kategoriler

Güncel