Avrupa Konseyi'nden Azerbaycan'a Karabağ çağrısı

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Güney Kafkasya'daki durumu ele aldı. Komite Azerbaycan'a Karabağ Ermenilerinin güvenli dönüş koşullarını yaratması için çağrıda bulundu.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin kabul ettiği açıklamadan başlıklar şöyle:

"Avrupa Birliği, Azerbaycan'ın Laçin koridorunun 9 ay süren ablukanın ve 19-20 Eylül tarihindeki askeri operasyonunun ardından Karabağ Ermenilerinin kitlesel göçünden kaynaklanan son derece zorlu durumu endişeyle takip etmeye devam ediyor. Dağlık Karabağ'ın neredeyse tüm nüfusu, 100.600 kişiden fazla, Ermenistan'da sığınma buldu."

"Azerbaycan'ın, Karabağ Ermenilerinin, güvenli, onurlu ve sürdürülebilir bir şekilde Dağlık Karabağ'a dönüşlerine saygı göstererek koşulları yaratmak zorundadır ve ayrıca yerel nüfusun kültürel mirasına ve mülkiyet haklarına etkili bir şekilde koruma ve garanti sağlaması gerekmektedir."

"Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in Karabağ Ermenileri ile barış içinde yaşama ve haklarını koruma konusundaki kamu açıklamalarını dikkate aldık. Azerbaycan, nüfusun kaderi konusunda açık bir  sorumluluğa sahiptir. Somut, açık ve şeffaf garanti sağlanmalıdır. Güven inşa etmek için önemli bir adım olarak, tüm Karabağ Ermenileri, temsilcileri dahil, için kapsamlı bir af beklemekteyiz ve her iki tarafın da sert retorikten kaçınmasını beklemekteyiz."

"AB, hem Azerbaycan hem de Ermenistan'ın egemenliğini, sınırların dokunulmazlığını ve toprak bütünlüğünü desteklemeyi sürdürüyor. Azerbaycan'ı, 1991 Almatı Bildirgesi'ne uygun olarak Ermenistan'ın toprak bütünlüğüne karşı açık bir taahhütte bulunmaya çağırıyoruz."

"AB, bölgedeki tüm nüfusların yararına kapsamlı ve sürdürülebilir bir barışı sağlamak amacıyla her iki taraf arasındaki diyalogu kolaylaştırmayı sürdürmektedir."

Kategoriler

Güncel