Eski HDP milletvekili Hüda Kaya tutuklandı

Eski HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, yurtdışında bir programa katılmak için gittiği İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı. Kaya daha sonra tutuklandı.

Kaya’nın Twitter hesabından avukatı Zilan Leventoğlu tarafından yayınlanan açıklamada gözaltı ‘haksız ve keyfi’ olarak nitelendi. Leventoğlu “Aylardır ulaşılabilir olmasına ve ikametinde olmasına rağmen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kaçaklık karar verilmiştir" dedi. 

Avukat Leventoğlu, Kaya hakkında 27 Eylül’de ‘kaçak’ kararı alındığını, fakat karara itiraz eden eski vekilin ‘kaçak olmadığını, ikametinde ulaşılabilir olduğunu, telefonlarının açık olduğunu, her zaman ifadeye hazır olduğunu hem sözlü hem yazılı olarak defalarca belirttiğini" vurguladı.

Leventoğlu şöyle devam etti:

“Yine kendisinin savcılık kalemiyle görüşüp gerekirse Ankara’ya gelebileceğini, ifade için hazır olduğunu kaçaklık kararının kaldırılması gerektiğini söylemesine rağmen kaçaklık kararı kaldırılmamış, Hüda Kaya’nın ifade vermek istemesi keyfi şekilde engellenmiştir."

"Sonuç olarak bugün müvekkilimiz Sayın Hüda Kaya saatlerdir havalimanında olmasına, pasaport işlemlerinin sorunsuzca gerçekleşmesine rağmen uçağın kalkmasına 10 dakika kala yine tamamen keyfi bir şekilde 'çıkışınız mümkün değil' denilerek gözaltına alınmıştır. Bu tamamen haksız , keyfi ve hukuksuz süreci kamuoyunun takdirine bırakıyoruz…”

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, "İstanbul Havalimanı VIP Pasaport kontrol noktasında yapılan işlemler sırasında İstanbul-Hamburg uçuşu ile ülkemizden çıkış yapmak üzere pasaport kontrol noktasına gelen H.K. isimli yolcunun yapılan kontrollerinde, Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozma, Var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak yol kesmek suretiyle terör örgütüne yarar sağlama, Cebir tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, Bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme suçlarından aranması olduğu tespit edilmiş şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştır. Konu ile ilgili yakalanan H.D. isimli şahıs tahkikat işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak Ceza İnfaz Kurumuna teslim edilmiştir" denildi.

Halkların Eşitlik ve demokrasi Partisi (HEDEP), Hüda Kaya'nın tutuklanmasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "Yıllardır 28 Şubat’tan nemalanan AKP, o dönemin mağdurlarından Hüda Kaya’ya bugün daha büyük bir mağduriyet yaşatmaktadır. Çünkü Hüda Kaya, AKP iktidarının belirleyip domine etmek istediği 'iktidar ve devlet dindarlığı'nın dışında bir inanç yaşamış ve bunun gerektirdiği gibi hakkı, hukuku ve adaleti savunmuştur. İktidar, Kaya şahsında gelişen muteber muhafazakar kimliğe itirazı cezalandırmak istemiştir. HEDEP olarak; iktidarın bu nobran ve kendisinden başka hiç kimseye yaşam hakkı tanımayan zulmüne karşı herkesi duyarlı olmaya ve bu hukuksuzluğa itiraz etmeye çağırıyoruz" denildi.

(Ajanslar)

Kategoriler

Güncel