Süryani toplumu Mardin’deki cinayetle sarsıldı

İstanbul’da yaşayan ve yılın belli dönemlerini, doğum yeri olan Mardin-Midyat’a bağlı Yemişli (Enhıl) köyünde geçiren 92 yaşındaki Gevriye Akgüç, 6 Kasım Pazartesi gecesi köydeki evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Gözaltına alınan 15 kişi serbest bırakıldı.

Gevriye Akgüç, 6 Kasım Pazartesi akşamı komşusuna misafirliğe gitti. Akgüç, saat 23.00 sıralarında misafirlikten dönerken evinin önünde kimliği belirsiz bir kişi ya da kişilerin silahlı saldırısına uğradı. Akgüç, olay yerinde yaşamını yitirdi.
Akgüç’ün cenazesi, otopsi yapılmak üzere Midyat Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Gevriye Akgüç’ün öldürülmesinin ardından olay yerine gelen jandarma ekipleri geniş çaplı soruşturma başlattı.
Saldırıya dair başlatılan soruşturma kapsamında 15 kişin gözaltına alındı. GazeteDuvar’ın haberine göre gözaltına alınanlar arasında 2 korucu da bulunuyordu.

Ancak gözaltına alınan 15 kişinin tamamı serbest bırakıldı.

Savcılık soruşturması sürerken, Gevriye Akgüç’ün ölümünün yankıları sürüyor.

George Aslan: Cinayetler bilinçli ve planlı

HEDEP Mardin milletvekili George Aslan, 7 Kasım Salı günü Meclis’te bir konuşma yaparak, katillerin yakalanması için yetkililere seslendi. Aslan şöyle konuştu:

“Süryani halkına yönelik 90’lı yıllarda yaşanan silahlı saldırılar sonucunda onlarca Süryani hayatını kaybetti ve bu cinayetler sonucunda on binlerce Süryani ana topraklarını terk etmek zorunda bırakıldı. Son yıllarda da benzer şekilde yurtdışından köylerine dönen halkımıza karşı saldırı ve cinayetler işlenmiştir. Dün gece saatlerinde Midyat’a bağlı Yemişli köyünde 92 yaşındaki Gevriye Akgüç eşiyle misafirlikten döndükten sonra evinin önünde hunharca katledilmiştir. Bu cinayetler münferit değildir, yurtdışından dönen halkımızı topraklarından uzaklaştırmak için bilinçli ve planlı işlenen cinayetlerdir. Ancak bilinmelidir ki o toprakları terk etmeyeceğiz. Katiller ve azmettiricilerin bir an önce yakalanması için buradan yetkililere çağrı yapıyorum.”

Akgüç’ün yeğeni: ‘Vücuduna beş mermi isabet etmiş’

Rûdaw sitesine konuşan Gevriye Akgüç’ün yeğeni Melik şunları söyledi: “Biz Nehile (Yemişli) köyündeniz. Nasıl öldürüldüğünü biz de tam olarak bilmiyoruz. Misafirlikteydi. Saat 22.00 sularında eve giderken kapının önünde, tam kapıyı açmak üzereyken öldürüldü. Nasıl oldu? Kimse bilmiyor. Vücuduna beş kurşun isabet etmiş. Üç kurşun başına, biri kulağına, diğeri parmağına denk gelmiş”

“Köy yaz aylarında tenha oluyor. Çok az insan kalıyor. O nedenle kimse olayı görmemiş. Eşinin çığlıklarını duyunca köylüler olay yerine ulaşmışlar. Ambulans çağırmışlar. Maalesef tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı, dayımızı kaybettik.”

“Bildiğimiz kadarıyla kimseyle bir husumeti bulunmuyordu. 92 yaşında bir insanın kiminle düşmanlığı olabilir ki? Çevrede bazı kameralar var ama olay yerinden oldukça uzakta.”

Yakınlarının dediğine göre Avrupa’dan kesin dönüş yapan Gevriye Akgüç uzun süredir İstanbul’da yaşıyordu. İki oğlunun İsveç ve İsviçre’de yaşadığını belirten yakınları, bu nedenle Gevriye Akgüç’ün sık sık Avrupa’ya gittiğini, yaz aylarında da köyüne geldiğini söyledi.

Bazı ajanslarda çıkan Gevriye Akgüç’ün oğlunun Dünya Süryaniler Birliği Başkan Yardımcısı olduğuna dair iddialar ise yakınları tarafından yalanlandı. 

Kategoriler

Güncel