Yargıtay'dan Anayasa Mahkemesi açıklaması, CHP'den Adalet Nöbeti

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi kararını tanımayışının ardından Yargıtay Başkanlığı AYM'ye yönelik suçlamalar içeren yeni bir açıklama yayımlandı. CHP ise TBMM'de Adalet Nöbeti başlattı.

Yargıtay Başkanlığı bildirisinde,  "Yüksek Mahkemenin bireysel başvuru incelemelerinde zaman zaman anayasal ve yasal sınırları aşarak Yargıtay ve Danıştay uzman dairelerince geliştirilen yerleşik içtihatları ters yüz edecek, hukuk sistemini kaosa sürükleyecek şekilde kararlar alması, kesin hüküm etkisinin tamamen devre dışı bırakılmasına neden olmaktadır." denildi. 

Yargıtay Başkanlığı açıklamasında, "Kamuoyunun gündemini meşgul eden davalar üzerinden uygulanan iletişim stratejisi ile mevcut anayasal düzen bir kenara bırakılarak Anayasa Mahkemesinin 'süper temyiz mahkemesi' olduğu şeklinde toplumsal bir algı oluşturul[duğunu] iddia etti. 

Yargıtay ve Yargıtay 3. Dairesi kararınına  "eleştiri sınırlarını aşan haksız tepkiler"den üzüntü duyduğunu açıklayan Yargıtay Başkanlığı, öte yandan, halen Anayasa Mahkemesi yetkisindeki "bireysel başvurunun mevcut haliyle uygulanmasının doğurduğu sorunların giderilmesi ve karşılaştırmalı hukukta kabul edilen standartlara göre geliştirilmesi konusunda ihtiyaç duyulan, anayasal ve yasal çalışmalarda gerekli desteği sağlamaya her zaman hazır" olduğunu duyurdu. 

Öte yandan Yargıtay 3. Dairesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’la ilgili hak ihlali kararını uygulamaması ve üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını “yargı darbesi” olarak nitelendiren CHP, Meclis Genel Kurulu’nda “adalet nöbeti” başlattı.

CHP milletvekilleri, Genel Kurul saat 22.00 sularında günlük çalışmasını tamamlamasına karşın, Genel Kurul’u terk etmedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel burada  yaptığı açıklamada "Anayasamızda AYM kararlarının herkes için bağlayıcı olduğu, kesin olduğu yazdığı halde Yargıtay 3. Ceza Dairesi AYM kararına, dolayısıyla anayasaya, dolayısıyla hepimizin ortak toplum sözleşmesine kafa tutmaktadır. Bir yargı içerisindeki bir klik, AKP içindeki bir ekipten bir klikten ve MHP'den aldıkları cesaretle Anayasa’ya kafa tutmaktadırlar. Anayasa'ya kafa tutmak, suçtur; Anayasa'ya kafa tutmak, darbe girişimidir, kalkışma girişimidir. Siz hepimizi bir arada tutan Anayasa'yı yok kabul ederseniz bu ülkedeki kamu düzenini nasıl korursunuz?" şeklinde konuştu.

Özel, "Biz bundan sonraki süreçte, bu darbe girişimine karşı kim direniyorsa, kim mücadele ediyorsa, kim ses yükseltiyorsa onların yanında olmaya devam edeceğiz. Ben bütün vatandaşlarımızın bu darbe girişimine karşı seslerini yükseltmeye ve anayasayı hiçe sayan, Anayasa Mahkemesi'ni hiçe sayan bu yaklaşıma karşı direnmeye devam ediyorum. 15 Temmuz'da darbe girişimini hepimiz karşısında yer alarak bastırdık. Ama darbeleri halk bastırır, millet bastırır. Bu darbe girişimini de millet bastıracağına, püskürteceğine, buna yeltenenlerin pişman edeceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Kategoriler

Güncel