Norayr Demirci hayatını kaybetti

86 yaşındaki sanatçı, uzun süredir ABD’de yaşıyordu.

Besteci, söz yazarı, müzisyen, aranjör Norayr Demirci, 5 Aralık Salı günü, New York’ta hayatını kaybetti.  ‘Dert Ortağım Benim’ adlı klasiğin bestecisi olan Demirci, dünya listelerinde yer alan melodilerin Türkçe sözlerle sahne ve plaklarda söylenmesini sağlayan isimlerin başında geliyor.

6 Ağustos 1937’de İstanbul’da doğan Norayr Demirci’nin müzik alanındaki ilk çalışmaları Fehmi Ege, Orhan Avşar orkestralarında piyano çalmasıyla başladı. Son olarak Orhan Avşar’la çalışmasının ardından 1961’de kendi orkestrasını kuran Demirci, burada piyano ve bas gitar çaldı ve bu orkestrayla birlikte başta Almanya olmak üzere birçok ülkede konser verdi.

1967’de Türkiye’ye dönen Demirci, Onno Tunç ve Cezmi Başeğmez gibi isimlerin yer aldığı kadroyla, sahnenin yanı sıra düzenlemelere de ağırlık verdi. Orkestra uzun bir süre Ajda Pekkan’la çalıştı.

Avrupa’daki deneyimlerinin ardından Türkiye’de bütün müzikal bilgi birikimini aranjeye yönlendiren Norayr Demirci, 70’li yıllarda tüm Ajda Pekkan klasiklerinin düzenlemelerini yaptı.

1979’da ABD’ye göç eden sanatçı, oradaki stüdyosunda yerli pop albümlere düzenlemeler yaparak uzaktan da olsa bir süre piyasada kalmayı başardı. Demirci, ABD’de solo albümler de yayınladı.

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik

Etiketler

Norayr Demirci