Ermenistan ve Azerbaycan mahkûm takasını gerçekleştirdi

Ermenistan ve Azerbaycan 7 Aralık'ta ortak bir bildiriye imza atarak insanî nedenlerle karşılıklı olarak mahkûmları serbest bırakacaklarını duyurmuştu. Takas dün (13 Aralık) gerçekleşti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 2020'den bu yana Azerbaycan tarafından esir alınan 32 askerin artık Ermenistan'a geri döndüğünü duyurdu.

Azerbaycan'dan gelen açıklamalara göre , iki Azerbaycanlı mahkûm da ülkelerine döndü. 

Söz konusu takas, geçen hafta iki ülke tarafından yayınlanan ortak bildirinin parçasıydı. Söz konusu bildiri iki ülkenin Karabağ ihtilafının başlamasından bu yana ilk kez aracısız bir açıklamaya imza atması nedeniyle tüm dünyada olumlu yankı yaratmıştı. Ortak bildiriye göre  Ermenistan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (COP29) 29. Taraflar Konferansına ev sahipliği yapma adaylığını geri çekecek ve Azerbaycan'ın adaylığını destekleyecekti. Azerbaycan da, iyi niyetin bir göstergesi olarak, Ermenistan'ın Doğu Avrupa Grubu COP Bürosu üyeliğine adaylığını destekleyecekti.

Ortak bildirinin açıklanmasından sonra günler geçtiği halde mahkumların serbest kalmazken, COP29'un ev sahibi de Azerbaycan olarak netleşti.  Ermenistan kamuoyu Azerbaycan'ın pazarlığın üzerine düşeni yapıp yapmayacağını sorgulamaya başladı. Ancak  Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan “İki bileşen vardı: mahkûm değişimi ve iklim konferansı. Ve konferans konusu resmi olarak netleşti. Bugün ikinci bileşenin uygulanmasını bekleyebiliriz" dedi.  Birkaç saat içinde Paşinyan mahkûmların serbest bırakıldıklarını duyurdu.

Öte yandan Azerbaycan hapishanelerinde en az 23 Ermeni mahkûm daha bulunuyor. Ağırlıklı olarak Karabağ hükümetinin eski yöneticilerinden oluşan bu grup arasında, eski devlet bakanı ve hayırsever Ruben Vardanyan, Temmuz ayında Kızıl Haç konvoyundan alınan 68 yaşındaki sivil Vagif Khachatryan gibi isimler var.

(Ajanslar, civilnet)