Karabağ hükümeti kendini feshetme kararından vazgeçti

Dağlık Karabağ’daki Ermeni toplumunun oluşturduğu Karabağ Hükümeti, Eylül ayındaki Azerbaycan saldırısından ve Karabağ güçlerinin teslim olmasından sonra 1 Ocak 2024 itibariyle kendini feshetme kararı almıştı. Ermenistan'da açıklama yapan hükümet temsilcileri bu karardan vazgeçtiklerini açıkladı.

Dağlık Karabağ’daki Ermeni toplumunun oluşturduğu yönetim  eylül ayındaki son savaşta Azerbaycan ordusu karşısında yenilerek, 1992 yılından bu yana bölgedeki kontrolünü kaybetmişti.

Son cumhurbaşkanı Samvel Shahramanyan, Ermenistan'da yetkililerle görüştükten sonra yaptığı açıklamada, daha önce imzaladığı ve 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren tüm devlet kurumlarını fesheden kararnamenin geçersiz olduğunu bildirdi.

Yerevan'da AFP’ye açıklamalar yapan Shahramanyan’ın bir sözcüsü, imzalanan kararnamenin artık geçerli olmadığını belirterek, “Hiçbir belge, halkın iradesiyle kurulan cumhuriyetin dağılmasına yol açamaz” dedi.

2020’deki savaşta Azerbaycan, kaybettiği toprakların önemli bir kısmını geri alırken, son olarak eylül ayındaki saldırının ardından Dağlık Karabağ’da yaşayan 120 bin Ermeni’den yaklaşık 100 bini bölgeyi terk ederek  Ermenistan'a göç etmişti.

Yaklaşık 24 saat süren son savaşta Azerbaycan güçleri Karabağ yönetiminin bazı temsilcilerini tutuklanmıştı.