Azerbaycan'ın AKPM'deki yetkileri sınırlandırıldı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, " taahhütlerin" yerine getirilememesi ve işbirliği eksikliği nedeniyle Azerbaycan delegasyonunun itimatnamelerini onaylanmadı. Oylama öncesinde Azerbaycan heyeti, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ile işbirliğinin ve örgüte katılımının süresiz olarak askıya alınmasına karar verdi

Azerbaycan heyetinin itimatnamelerinin onaylanmaması teklifini dün Alman heyetinden milletvekili Frank Schwabe  yapmıştı.

Alman siyasetçi bunun nedenlerini ise şöyle sıralamıştı:

1. Azerbaycan'da siyasi tutuklular var.

2. Karabağ'dan Ermeni sakinler şiddetle uzaklaştırıldı.

3. AKPM eş raportörlerinin Azerbaycan ziyareti 2023 yılında en az 3 kez gerçekleşmedi.

4. Azerbaycan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi heyetini 7 Şubat'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimini gözlemlemeye davet etmedi.

Öneri Meclis'in en az 30 üyesi tarafından desteklendi.

Teklif, değerlendirilmek üzere Meclis İzleme Komitesi'ne sunuldu ve Çarşamba günü  tartışıldı.

Azerbaycan delegasyonunun itimatnamelerinin onaylanması 76 evet 10 hayır 4 çekimser oyla reddedildi.

Onaylanan raporda, "Avrupa Konseyi'ne katıldıktan 20 yıl  sonra Azerbaycan'ın örgüt üyeliğinden kaynaklanan önemli taahhütleri yerine getirmemiş olmasından üzüntü duyulmaktadır. Çok sayıda kararın da gösterdiği gibi, yargının bağımsızlığı ve insan haklarına saygı konusunda çok ciddi endişeler devam etmektedir. Ayrıca, rapor edilen "siyasi mahkum" vakalarından ve Abzas medya kuruluşundan bağımsız gazetecilerin yakın zamanda tutuklanmasından da görüldüğü gibi artan ifade özgürlüğü ihlallerinden de endişe duyulmaktadır." dendi.

Kararın 3. paragrafında "Azerbaycan'da şu anda en az 18 gazeteci ve medya temsilcisi cezaevinde" dendi.

Kararda kurumun ayrıca Dağlık Karabağ'daki insani duruma ilişkin kararların uygulanmamasından ve gerçekleştirilen askeri operasyonlardan endişe duyduğu belirtiliyor. Geçen yılın eylül ayında yüz binin üzerinde Ermeni'nin bölgeyi terk etmesiyle sonuçlanan sürece dikkat çekiliyor.

Azertaj haber ajansı ise, kararın kabul edilmesinden birkaç saat önce Azerbaycan heyetinin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (PACE) ile işbirliğini ve örgüte katılımını "süresiz olarak askıya alma" kararı aldığını duyurdu.

Azerbaycanlı milletvekilleri, kararlarını kurumda Azerbaycan'la ilgili önerilen kararın ülkeye yönelik bir "karalama kampanyası" olmasına bağladı.

(Ermenistan Kamu Radyosu, BBC Azerbaycanca)

Kategoriler

Güncel