Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan'dan "Anayasa" mesajları

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın da katıldığı, yeni AYM üyesi Yılmaz Akçil'in yemin töreninde konuştu. Arslan "Kesinleşen bir karara karşı bireysel başvuru yapıldığında artık anayasayı yorumlamak ve uygulamak konusunda nihai yetki anayasa mahkemesine verilmiştir" dedi.

Anayasa Mahkemesi Gezi davası tutuklularından TİP milletvekili Can Atalay hakkında "hak ihlali" kararı vermiş, ancak yerel mahkeme  bu karara uymayarak dosyayı Yargıtay'a göndermiş Yargıtay da Atalay'ın tutukluluğunu savunmuş, Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Sonrasında Atalay'ın milletvekilliği tartışmalı bir kararla TBMM'de düşürüldü. 

Konuşmasında "Bireysel başvuru Türk yargı tarihinin en büyük yargı reformlarından biridir” vurgusu yapan Arslan, "Kesinleşen bir karara karşı bireysel başvuru yapıldığında da artık anayasayı yorumlamak ve uygulamak konusunda nihai yetki anayasa mahkemesine verilmiştir. Bu bağlamda temyizden geçerek kesinleşmiş yargı kararlarından sonra AYM’nin verdiği karar ve yaptığı yorumdan sonra görüş farklılıklarının bulunduğu gerekçesiyle AYM kararlarına uyulmamasının hiçbir anayasal ve yasal zemini yoktur"  dedi. 

Kategoriler

Güncel