Misak Manuşyan'ın naaşı Panthéon’a defnedildi

Fransa'da Nazilere karşı direnişin sembollerinden Adıyamanlı Ermeni devrimci Misak Manuşyan ve eşi Meline Manuşyan'ın naaşları Panthéon'a defnedildi. Tören 21 Şubat Çarşamba günü akşam saatlerinde başladı. Törene çok sayıda davetli katıldı.

Törenden bir gün önce kalabalık bir topluluk, Manuşyan'ı anmak için anmak için Paris yakınlarındaki Mont-Valérien'de toplandı.

Törene çok sayıda hükümet üyesi, siyasi lider ve direniş savaşçılarının aileleri katıldı.

Manuşyan  ve arkadaşları seksen yıl önce burada Naziler tarafından öldürülmüştü.

Panthéon'daki tören ise 21 Şubat Çarşamba akşamı başladı. Görkemli resmi törende Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan da eşleriyle yer aldı. Törene çok sayıda davetli katıldı. Fransa'daki Ermeni toplumunun temsilcileri de törendeydi.

Misak Manuşyan ile birlikte eşi Meline Manuşyan da Panthéon'a defnedildi. Törende Manuşyan ile birlikte Naziler tarafından idam edilen arkadaşlarının görüntüleri de dev ekranlara yansıtıldı. 

Misak Manuşyan 1906 yıllında Adıyaman’da doğmuştu. Ermeni Soykırımı sırasında ağabeyi Garabed'in dışında ailenin diğer fertleri hayatını kaybetti.

Bölgede bir süre ailesinin tanıdığı Kürt ailenin himayesinde yaşadıktan sonra savaşın bitmesinin ardından kardeşiyle birlikte Fransız yönetimindeki Suriye'de bir yetimhaneye gönderildi.

1925'te vatansız bir mülteci olarak Fransa'ya geldi ve 1943'te 2. Dünya Savaşı sırasında Alman faşizmi ve işgaline karşı yürütülen  komünist Direniş hareketine katıldı. İşgalci Nazi güçlerine karşı bir dizi  saldırı gerçekleştiren küçük bir savaşçı grubuna liderlik etti.

1944'te, Manuşyan'ın yanısıra çok sayıda Yahudi'nin de bulunduğu gruptan 23 kişi yakalandı ve Nazi rejimi tarafında idam edildi.

Manuşyan, Panthéon'da yer alacak hem ilk yabancı hem de komünist direnişçi  olacak.

Panthéon'da Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Victor Hugo, Èmile Zola ve Marie Curie gibi birçok önemli Fransızın naaşı yer alıyor.

Panthéon, Paris'in Quartier Latin mahallesinde bulunan bir yapı. Paris'in koruyucu azizesi Geneviève'e ithaf edilen bir kilise olarak inşa edilmişse de, Fransız Devrimi sonrasında kilise fonksiyonunu  kaybetti, önemli Fransız entelektüellerinin gömüldüğü bir anıt mezar halini aldı.

Macron tören öncesinde Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü, sosyal medya hesabından Paşinyan'ın tören için Fransa'ya gelmesini şu sözlerle övdü:

"Fransa'nın Misak ve Meline Manuşyan'ı onurlandırdığı, Fransız milletine yaptıkları katkılardan, direniş ruhundan, özgürlük mücadelesinden dolayı Ermenilere minnettar olduğu bugün, sizin varlığınız bizim için önemlidir. Fransa'nın size desteğini bir kez daha teyit ediyorum."

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan