Basında nefret söylemi: Ekim, Kasım, Aralık aylarından örnekler

Hrant Dink Vakfı'nın uzun süredir yürüttüğü "Nefret Söylemi" projesinde 2023 yılının son üç ayına dair bulgular rapor haline geldi.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

"2023’ün Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yazılı basında ulusal, etnik ve dinî kimlik gruplarını ve LGBTİ+’ları hedef alarak nefret söylemi içeren haber ve köşe yazılarını eleştirel söylem analiziyle inceledik.

Ekim, Kasım ve Aralık aylarında Türkiye yazılı basınında;

-LGBTİ+’ların görünürlükleri sorunsallaştırılarak toplum yapısı için tehdit oluşturdukları iddia edildi ve cinsiyet kimliğini ve cinsel yönelim gruplarını hedef alan homofobik söylem üretildi.

-Mülteciler suçun kimlikle ilişkilendirilmesi yoluyla hedef gösterildi ve Türkiye'ye göç eden kişi sayısı sorunsallaştırılarak mültecilerin işgal tehdidi oluşturduğu iddia edildi.

-Bir grup tarafından yapılan eylemlerin sorumluluğu olumsuz atıflar kullanılarak Yahudi kimliğine yüklendi ve Yahudiler saldırganlıkla ilişkilendirildi.

-Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki gerginliği ve tarihsel olayları konu edinen haberlerde, Ermeni kimliği önyargı ve düşmanlığı pekiştiren ifadelerle anıldı.

-Hindistan’da Müslümanları hedef alan şiddet olaylarının sorumlusu olarak kimlik işaret edildi ve Hindular şiddetle ilişkilendirildi.

-Tarihsel anlatılar yoluyla, Filistinli ve Arap kimlikleri olumsuz sıfat kullanımıyla nefret söyleminin hedefi oldu."

Raporun tamamına şu adresten erişilebilir.

Kategoriler

Güncel