Rusya altı ay boyunca petrol ürünleri ihracatını askıya aldı

Rus hükümeti 6 ay boyunca ülkenin petrol ürünlerinin ihracatını askıya alacak kararı onayladı. Ajanslara göre 1 Mart’tan itibaren uygulanacak karar en çok Türkiye'yi etkileyecek.

İlk olarak Rus medya kuruluşu RBC tarafından  duyurulan karar, Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak'ın bir sözcüsü tarafından doğrulandı.

Rusya, tüketicilerin ve çiftçilerin artan talebi karşısında fiyatları sabit tutmak ve dünyanın en büyük ikinci petrol ihracatçısı olan ülkedeki rafinerilerin bakımına olanak sağlamak gibi gerekçelerle 1 Mart'tan itibaren petrol ürünleri ihracatına altı ay süreyle yasak getirdi.

2023 yılında Rusya'nın en büyük ithalatçı ülkeleri arasında yer olan Türkiye, bu ülkeden petrol ürünleri ithalatını bir yılda yüzde 200 artırarak 2 milyar doların üzerinde tasarruf sağlamıştı.

Reuters'ın LSEG verilerine ve şirketlerin tahminlerine dayanarak yaptığı hesaplamaya göre Türkiye ve Türk şirketleri indirimli Rus petrolü ve rafine ürün ithalatını artırarak, 2023 enerji faturalarında yaklaşık 2 milyar dolar tasarruf sağladı. Ankara, Batı'nın yaptırımlarına rağmen komşusundan daha fazla alım yapmak için girişimlerini de artırmıştı.

LSEG verilerine göre, Rusya'nın Türkiye'ye ham petrol sevkiyatı Kasım 2023'te tüm zamanların en yüksek seviyesi olan günlük 400 bin varile yükseldi ve Rusya'nın toplam deniz yoluyla petrol ihracatının yaklaşık yüzde 14'ünü oluşturdu.

(Ajanslar, ekonomim.com)

Kategoriler

Güncel