ABD Gazze'ye havadan yardım indirdi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İsrail’in 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü saldırılarla büyük bir yıkım yaşayan Gazze halkına üç askeri uçakla gönderdiği insani yardımları paraşütle indirdi.

ABD Merkez Komutanlığı, operasyonun Ürdün hava kuvvetleri ile birlikte gerçekleştirildiğini açıkladı.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Gazze’ye gönderilen bu yardımın ABD Başkanı Joe Biden tarafından Cuma günü duyurulan yardımların ilki olduğu belirtildi.

Perşembe günü İsrailli askerlerin insani yardım konvoyunu bekleyen Filistinlilere doğru açtığı ateş sonrasında en az 112 kişi hayatını kaybetmişti. Biden ise bu olayın ardından insani yardımlarla ilgili adımlar atılacağı yönünde taahhütte bulunmuştu.

ABD Merkez Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, C-130 tipi uçaklar tarafından Gazze kıyı şeridi boyunca 38 binden fazla yemek bıraktığı belirtildi.

Aralarında İngiltere, Fransa, Mısır ve Ürdün'ün de bulunduğu diğer ülkeler daha önce Gazze'ye havadan yardım indirmişlerdi. Ancak bu ABD tarafından yapılan ilk yardım oldu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik 146 gündür devam ettirdiği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 30 bini aştı. Yaralananların sayısı ise 70 bin 457'ye yükseldi.

Birleşmiş Milletler ve uluslararası yardım kuruluşları, kuşatma altındaki kentte yüz binlerce kişinin açlık çektiği ve kıtlığın an meselesi olduğu uyarısında bulunuyor.

Ayrıca uluslararası yardım kuruluşları, İsrail'in kente insani yardımların sayısını ciddi oranda düşürdüğünü ve Gazzeli çocukların açlık nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtiyor.

BM, yaptığı açıklamalarda 2,3 milyon nufüslu Gazze halkının en az dörtte birinin açlıkla karşı karşıya olduğunu dile getiriyor.

Çocukları Kurtarın Vakfı da (Save the Children), dünyanın Gazze'de, "ağır çekimde toplu çocuk katliamına tanıklık ettiği" açıklamasında bulundu.  

(Ajanslar, BBC Türkçe, Euronews))

Kategoriler

Güncel