A.Ü. öğretim görevlisi Ani Sarukhanyan görevinden uzaklaştırıldı

Türkiye’de beş yıldır Ermeni dili ve kültürü öğretim görevlisi olarak hizmet veren Ermenistan vatandaşı Ani Sarukhanyan, üniversitedeki görevinden uzaklaştırıldı. Sarukhanyan, Ankara Üniversitesi DTC Fakültesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü’ne bağlı Ermeni Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nda görev yapıyordu.

Ani Sarukhanyan sosyal medyadan Eylül 2023’de “Ankara Üniversitesi Ermeni Dili ve Kültürü Anabilim Dalı'nda beş yıl sürdürdüğüm görevim bitmiştir. Tüm hukuki, idari ve psikolojik kısıtlamaları geride bırakıp özgür olacağım günlere dönmenin mutluluğu içerisindeyim” açıklamasında bulunmuştu. Sarukhanyan bu açıklamadan bir süre sonra geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin detaylı, Türkçe bir video yayınladı.

Sarukhanyan, Türkiye’de evlendikten sonra Ankara’ya yerleştiğini, 2018’de Ermeni Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nda doktora programına başvurmak istediğini, kabul edilmediğini, ancak yabancı uyruklu öğretim görevlisi kontenjanından teklif aldığını ve ilk lisans öğrencilerinin hazırlık sınıfında göreve başladığını söyledi.

Çevirmenlik de yapan Sarukhanyan, 2023-2024 döneminde görev verilmeme yolu ile uzaklaştırılmasına ilişkin süreci, Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü Kurul Kararı’nı da alıntılayarak şu sözlerle anlattı:

“Ermenistan’da yayınlanan çağdaş bir romanın Türkçe’ye tercüme edilmesi teklifi aldım. 2023 yılında New Europe College kurumunun TANDEM çeviri programına ve desteğine, romanın yazarıyla birlikte başvurduk  ve kabul aldık. Yabancı uyruklu hocaların ücretsiz izin hakkı yokmuş. Personel İşlerinden görevlendirilme başvurusu önerildi. Başvurumun uygun olmadığı belirtilen Bölüm Kurul Kararı metninde 'Öğretim görevlisinin bölümün bilgisi ve iradesi dışında yabancı bir kurum ile anlaşma yaptığı ve davet aldığı açığa çıkmıştır' ifadesi yer alıyor. Yazıda ‘Söz konusu tarihlerde bahar yarıyılı sınavlarının tamamlanmamış olması, öğrenci mağduriyeti yaşanacağının hesaba katılmadığı görülmüştür’ denilmekte. Ancak üç sene önce benzer bir durumda başvuruma izin verilmişti. Üstelik sınavlar çevrim içi yapılmaktadır.”

Ani Sarukhanyan, bu gelişmenin ardından, bölüm başkanlığının kendisiyle irtibat kurmadan, 2023-2024 öğretim yılı sözleşmesinin gerekçe gösterilmeden yenilenmediğini, öğrencilerinin mezuniyet törenine de davet edilmediğini söyledi. Sarukanyan ayrıca görev yaptığı yıllar içerisinde bölümdeki hiçbir toplantıya veya etkinliğe çağrılmayarak sistematik bir ayrımcılığa maruz bırakıldığını da ifade etti. Ani Sarukhanyan, açıklamasında, A. Ü. Yabancı Diller Yüksek Okulu’ndan gelen eğitmenlik teklifinin de engellendiği bilgisini edindiğini ifade etti.

Kategoriler

Güncel


Yazar Hakkında