Halepçe Katliamı'nda ölenler anıldı

Halepçe’de 36 yıl önce dönemin Irak rejimi tarafından düzenlenen kimyasal saldırıda hayatını kaybedenler törenle anıldı.

16 Mart 1988’de Irak’ta dönemin diktatörü Saddam Hüseyin'in emriyle düzenlenen kimyasal saldırıda Irak Kürtlerinden en az 5 bin kişi yaşamını yitirdi, 10 binden fazla kişi de yaralandı. 

Halepçe’de hayatını kaybedenler bu yıl da düzenlenen törenlerle anıldı. Halepçe Valiliği tarafından düzenlenen programa hükümet ve parti yetkililerinin yanı sıra değişik ülkelerden temsilciler ve vatandaşlar katıldı.

Tören Halepçe Şehitleri Anıtı’na çelenk bırakılarak başladı.

Burada konuşan  Halepçe Valisi Azad Tofiq, 2003 yılında Baas rejiminin devrilmesinin ardından kurulan federal Irak hükümetinin de Halepçe halkı için hiçbir şey yapmadığını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da yayınladığı mesajda 

"Halepçe Katliamının yıl dönümü vesilesiyle, o vahşetin kurbanı olan tüm kardeşlerimizi anıyoruz. İnsanlığın henüz layıkıyla yüzleşmediği bu katliamın, tarihin tozlu sayfaları arasında unutulup gitmesine izin verilmeyeceğinin bilinmesini de istiyoruz" dedi. 

Halepçe Katliamı

16 Mart 1988'de dönemin Irak hükümeti, Saddam Hüseyin’in talimatı ile Halepçe'ye kimyasal silahlarla saldırdı.

En az 5 bin kişinin hayatını kaybettiği katliamda 10 binden fazla kişi de yaralandı. Yaralıların büyük çoğu kimyasal silahların etkisiyle kronik hastalıklara yakalandı.

Tarihe “Halepçe Katliamı” olarak geçen bu saldırı, Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin  ülkedeki Kürt halkına karşı 1986-1989 yılları arasında sistematik olarak sürdürdüğü Enfal Soykırımı’nın en acı ve en son etabı olarak biliniyor.

2003 yılında devrilen Saddam Hüseyin,  Enfal Katliamı kapsamında 180 bin kişinin ölümünden sorumlu tutularak yargılandı.

Saddam Hüseyin'in “Kimyasal Ali” lakaplı kuzeni Ali Hasan el Mecid ise 2010 yılında, aralarında Halepçe Katliamının da bulunduğu zehirli gaz saldırılarının emrini vermekten idam edildi.

1 Mart 2010'da Irak Yüksek Ceza Mahkemesi Halepçe Katliamını soykırım olarak tanıdı.

(Ajanslar, Rudaw)

Kategoriler

Güncel