Yerel Seçimler: Oy sayımına geçildi

Seçmenler, Mahalli İdareler Genel Seçimleri için bugün sandık başına gitti. Oy verme işlemi doğu illerinde 16.00, batı illerinde ise 17.00'de sona erdi. YSK (Yüksek Seçim Kurulu) seçim sonuçlarına dair yayınlara 21.00'den sonra başlanacağını duyurmuştu ancak bu süre geri çekildi.

Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu seçimde, 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy verdi. 34 siyasi partinin adayının  yarıştığı seçimlerde, ülke genelinde 206 binden fazla sandık kuruldu.

81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanının belirleneceği seçimlerde, il genel meclisi üyeliği, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık seçimleri de  yapıldı.


Kaç ayrı oy kullanıldı?

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'daki seçmenler, "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullandı.

Büyükşehir olmayan illerde "il genel meclisi üyeliği", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy  verildi. 

Oy verme işlemi Türkiye’nin  doğusunda 07.00-16.00, batısında ise 08.00-17.00 saatleri arasında gerçekleşti. 

En çok aday İstanbul'da 

İstanbul Büyükşehir belediye başkanlığı için 22’si partili, 27’si bağımsız toplam 49 aday yarışıyor. İstanbul’da aday sayısında rekor kıran iki ilçe var. Bakırköy ve Sultanbeyli’de 25’er aday ilçe belediye başkanlığı için yarışıyor.

Seçimlere 34 siyasi parti  katıldı. 

YSK saat 21.00'den önce seçim sonuçlarını yayınlamayı yasaklamıştı.  Ancak yasak geri çekildi: (İlk sonuçlar için: Yerel seçimler: İlk sonuçlar gelmeye başladı)

Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde, sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılıyor.

Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanının geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.

Kategoriler

Güncel