DEM Parti ve YRP'nin seçim performansları

CHP'nin ilk kez AKP'den daha çok oy aldığı 31 Mart Yerel Seçimleri'nde Yeniden Refah Partisi ve DEM Parti'nin performansları da dikkat çekti.

DEM Parti'nin 2024 yerel seçimlerinde 15 ilde oyu düştü, 64 ilde ise oyu arttı. Türkiye genelinde yüzde 5,6 oy alan DEM Parti, kesin olmayan sonuçlara göre 3 büyükşehir ve 7 ilde birinci oldu.

Diyarbakır'da yerel seçimlerde tablo değişmedi.

Kentte DEM Parti oy oranını arttırdı. AK Parti 2019 seçimlerinde aldığı yüzde 30,99'luk oy oranının ancak yarısına ulaşabildi. DEM Parti'nin adayı Serra Bucak Küçük, oyların yüzde 64'ünü aldı. DEM Parti böylece kenti atanan kayıymdan geri almış da oldu.

DEM Parti, kesin olmayan sonuçlara göre Diyarbakır'daki 17 ilçeden 15'ini kazandı.

Mardin, Batman, Van, Siirt gibi illerde  güçlü olan DEM Parti toplamda 10 kentte ipi göğüsledi.

Mardin’de daha önce belediye başkanlığı yapan Ahmet Türk, oyların yüzde 57'sini aldı.

DEM, Batman'da yüzde 64, Van'da yüzde 55, Siirt'te yüzde 49, Hakkari'de yüzde 48'lik başarı sağladı. Batman'da DEM Parti'den seçilen  Gülüstan Sönük il düzeyindeki toplam 11 kadın belediye başkanından biri oldu.

Ağrı'da başka bir kadın aday Hazal Aras AK Partili rakibi Mehmet Salih Aydın'a 18 puanlık fark atarak yüzde 51 oy aldı. 

Tunceli'de DEM Partinin adayı; EMEK Partisi, Demokratik Halklar Federasyonu bileşenlerinin çatı adayı Cevdet Konak'tı. Konak daha önce Hozat ilçesinde iki dönem bağımsız belediye başkanlığı yapmıştı. CHP ise bu seçimde eski il başkanlarından Ali Mustafa Çelik’i aday gösterdi. Sandıkta seçmenin tercihi Cevdet Konak oldu. Konak yüzde 40'lık başarı sağladı.

YRP'nin performansı

31 Mart yerel seçimlerinde Yeniden Refah Partisi dengeleri değiştirdi.

Yüzde 6'ın üzerinde oy alan Yeniden Refah Partisi (YRP), seçimlerde en çok oy alan üçüncü parti oldu. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, "Bu sonuçlar milli görüşün yeniden şahlanışıdır." dedi.

YRP, Şanlıurfa ve Yozgat belediye başkanlıklarını AK Parti'den aldı.

YRP, böylece biri büyükşehir olmak üzere 2 il, 69 ilçe ve beldede zafere ulaştı.

YRP Kahramanmaraş'ta yüzde 33,5 Düzce'de yüzde 29,7 Konya ve Karabük'te yüzde 23, Bingöl ve Elazığ'da yüzde 21, Kayseri'de yüzde 19,8 Rize ve Gaziantep'te yüzde 17 oy aldı.

(Ajanslar, Ntv, AA)

Kategoriler

Güncel