Deprem bölgesinde dengeler az da olsa değişti

6 Şubat depremlerinin büyük yıkıma uğrattığı 11 ilde 2023 seçiminde büyük bir değişiklik yaşanmamış., AKP genel olarak seçimden güçlü çıkmıştı. 31 Mart Yerel seçimleri'nde ise tablo az da olsa değişti.

CHP, 31 Mart yerel seçimlerinde Lütfü Savaş ile yola devam etme kararı aldı. Cumhur ittifakı ise AK Parti'li Mehmet Öntürk'ü aday olarak gösterdi. Yaklaşık 1 milyon seçmenin oy kullandığı kentte kıyasıya bir yarış yaşandı. Hatay'da AKP  adayı Öntürk yarışı önde  bitirdi ancak Lütfü Savaş sonuçlara itiraz edeceğini açıkladı.

Adıyaman sürpriz sonuç yaratan kentlerden biri oldu bu seçimde. AKP  2019 yerel seçimlerinde yüzde 53, 2023 genel seçimlerinde yüzde 52 oranında oy almıştı. Ancak bu seçimde CHP'nin aday gösterdiği Abdurrahman Tutdere, galip gelen isim oldu.

Depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta sürpiz yaşanmadı. AK Parti 2023 genel seçimlerine göre oy kaybı yaşasa da kente aday gösterdiği Fırat Görgel oyların büyük çoğunluğunu aldı.

Diyarbakır'da yaklaşık 750 bin kişi sandık başına gitti. DEM Parti'nin zaten güçlü olduğu ilde  Serra Bucak Küçük yarışı ilk sırada tamamladı.

AKP'nin en güçlü olduğu kentlerden biri olan Gaziantep'te iktidar partisi gücünü korudu. 2014'ten bu yana belediye başkanlığı görevini yürüten Fatma Şahin yeniden başkan seçildi.

Adana'da seçimin galibi CHP oldu. Aday olarak gösterilen Zeydan Karalar bir kez daha Belediye Başkanı seçildi.

Depremin etkilediği kentlerden biri de Malatya'ydı. 2023 seçimlerinde yüzde 45'lik oy oranı yakalayan AK Parti yerel seçimden güçlenerek çıktı. Aday gösterdiği Sami Er yüzde 50'ye yakın oy aldı.

Sonucu merakla beklenen ve  başabaş bir yarışın yaşandığı kentlerden biri de Şanlıurfa oldu. AKP yıllardır güçlü olduğu  kentte, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ü yeniden aday gösterdi. Beyazgül 2019'daki yerel seçimde yüzde 60 oranında oy almıştı.

Yeniden Refah Partisi ise AK Parti'den istifa eden Mehmet Kasım Gülpınar'ı aday olarak  seçti.  Gülpınar resmi olmayan sonuçlara göre belediye başkanı seçildi.

Sürpriz illerden biri ise Kilis oldu.  Cumhur İttifakı'nın güçlü olduğu kentte CHP ipi göğüsleyen parti oldu. CHP'li Hakan Bilecen, 74 bin seçmenin oyunun çoğunu aldı.

Kategoriler

Güncel