Van'da DEM Parti adayı Zeydan'ın belediye başkanlığı AKP'ye verildi

Van'da DEM Parti Adayı Abdullah Zeydan yüzde 55, 48'le seçimi birinci olarak tamamladı. Ancak yeniden kazandığı "mennu hakları"nın seçimden hemen önce mahkeme kararıyla geri alındığı ortaya çıktı. İl seçim kurulu başkanlığı AKP'ye verdi. DEM Parti karara tepki göstererek itirazda bulunulduğunu bildirdi.

DEM Parti'den sabah saatlerinde yapılan yazılı açıklamada, Zeydan'ın "memnu haklarının" 29 Mart Cuma günü, Başsavcılığın itirazı üzerine mahkeme kararıyla alındığı belirtildi.

DEM parti, mahkeme kararına itiraz etti.

Açıklamada, itiraz süreci beklenmeden mahkeme kararının mazbata verilmemesi için YSK'ya ulaştırıldığını belirtti.

İl seçim Kurulu kararıyla ilerleyen saatlerde Van'da başkanlık AKP'ye geçti. Van İl Seçim Kurulu Başkanı Murat Altundere, Abdullah Zeydan kararına muhalefet şerhi düştü. Seçim kurulu kararında  mahkemenin memnu hakları “sehven” verdiği söylendi.

Karar sonrası DEM Parti "Kararı reddettiklerini" söyleyen bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Bu karar iktidarın müdahalesi ile başlatılan siyasi darbe sürecinin devamıdır. Avukatlarımız karara itiraz etti. Yüksek Seçim Kurulu’nu bu hukuksuzluğa son vermeye ve halkımızın iradesini tanımaya çağırıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Abdullah Zeydan'ın avukatı Mahsuni Kahraman, "Karar, Cumhuriyet tarihinde bir ilktir. İlk kez bir mahkeme, temyiz kanun yoluna tabi olan kararını bizzat savcılığın başvurusu üzerine kaldırıyor."

İl Seçim Kurulunun kararının ardından seçmenler  kararı protesto etti.

DEM Parti’nin il binası önünde toplanan gruba güvenlik güçleri biber gazı ve tazyikli suyla  saldırdı.

CHP Genel Başkanı  Özgür Özel " "Cuma akşamı saat 16.55’te, Diyarbakır'dan gidip bir başvuruyla bunu iptal ettirmek, Van halkının iradesini hiçe saymak, ona pusu kurmaktır" dedi.

İl seçim kurulu kararı öncesinde  DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan şu açıklamayı yapmıştı:

"Zeydan bütün hukuki prosedürleri tamamlayarak YSK'ya başvuruda bulundu, başvurusu kabul edildi. Tüm incelemeleri yapılmış, tüm prosedürler hukuka uygun bulunmuş, seçime saatler kala Adalet Bakanı aracılığıyla yapılmak istenen irade gasbına gereken cevabı halk veriyor, verecek. Kürt sorununu güvenlikçi politikaların çözeceğini düşünerek yanıldınız, hala bu yanlış içindesiniz" dedi.

Doğan "Aday adaylığı bile ciddi bir prosedür gerektiriyor. Zaten Yargıtay'da, İstinafta dosyası olmayan insan bırakmadınız. Tüm incelemeleri yapılmış, hukuki prosedürler usulüne uygun şekilde gelmiş ve hiçbir itirazın gelmediği ama tam da cuma günü Adalet Bakanlığı talimatıyla gerçek olmayan gerekçeler bulup bir halkın iradesini gasp etmeye çalışanlara karşı halk en güçlü cevabı vermeye devam edecek. Van halkı 14'te 14 yaptı"

Van seçimlerinde AK Parti adayı Abdulahat Arvas yüzde 27 oyla ikinci olmuştu.

Kategoriler

Güncel