Demirtaş'tan Van mesajı: Bunu halk da, Hak da kabul etmez

Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM Partili Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının elinden alınmasına ilişkin mesaj gönderdi.

Van'da DEM Parti Adayı Abdullah Zeydan yüzde 55, 48'le seçimi birinci olarak tamamladı. Ancak yeniden kazandığı "mennu hakları"nın seçimden hemen önce mahkeme kararıyla geri alındığı ortaya çıktı. İl seçim kurulu başkanlığı AKP'ye verdi. DEM Parti karara tepki göstererek itirazda bulunulduğunu bildirdi.

Demirtaş mesajında "Tüm siyasetçiler ve ülkeyi yönetenler Kürt halkının bu sesini duymalıdır. Halkımız, baskılara karşı sonuna kadar iradesine sahip çıkacaktır" dedi.

Demirtaş'ın mesajı şöyle:

"Saygıdeğer Halkımız,Değerli Kardeşlerim,Hepinizi hasretle kucaklıyor, yürek dolusu selam, sevgilerimi gönderiyorum. Van başta olmak üzere, irademize en güçlü şekilde sahip çıkarak seçimlerde gösterdiğiniz başarı nedeniyle sizleri canı gönülden kutluyorum. Bizleri onurlandırdığınız, gururlandırdığınız için binlerce kez teşekkür ediyorum. Bu başarıda emeği olan tüm halkımıza, parti emekçilerimize ve Eş Başkanlarımız Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal'a şükranlarımı sunuyor, başarılar diliyorum.Halkımız bu tutumuyla hücrelerimizi aydınlatmış, özgürlükteki ısrarıyla yakın geleceğin siyasi yol haritasını da çizmiştir. Ancak belli ki halkın kararlı iradesine halen saygı duymayanlar, geçen on yıldan ders almayanlar da var. Biz tüm hukuksuzluklara rağmen diyaloğun, barışın önünü açmaya çalışırken birileri ısrarla provokasyon peşinde koşmaktadır.Buradan sizler aracılığıyla Sayın Cumhurbaşkanı'na seslenmek istiyorum. Seçim gecesi halkın iradesine saygı duyacağınızı ve mesajı aldığınızı belirtmiştiniz. Van'da yaşananlar sizin bu mesajlarınızla uyumlu değil maalesef. Halkın iradesine saygı duymak bu şekilde olmaz. Bunu halk da Hak da kabul etmez. Bu gidişata daha en başından dur demenizi bekliyoruz. Tüm sorunların diyalog ve karşılıklı güven çerçevesinde çözümüne dönük iradeyi boşa çıkaran bu hukuksuz girişime, ülkenin Cumhurbaşkanı olarak dur demenizi bekliyoruz.

Van halkı başta olmak üzere tüm halkımızı, demokrasi yanlısı tüm güçleri, siyasi partileri bu hukuksuzluğa karşı durmaya çağırıyoruz. Zaman gerilim, çatışma zamanı değil, barışı inşa etme zamanıdır. Tüm siyasetçiler ve ülkeyi yönetenler Kürt halkının bu sesini duymalıdır. Halkımız, baskılara karşı sonuna kadar iradesine sahip çıkacaktır.

Van halkımız başta olmak üzere tüm halkımıza dayanışma dileklerimizi, sıcak selam, sevgilerimizi gönderiyor, özgür yarınlarda görüşebilmeyi diliyoruz.An serkeftin an serkeftin."

Öte yandan Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan da karara tepki gösterdi, “hukuka aykırıdır” dedi.

Sosyal medya hesabı X’ten açıklama yayımlayan Sağkan şunları söyledi:

“Kesinleşen ‘memnu hakların iadesi’ kararına karşı bir itiraz varsa izlenecek hukuki yöntem mevzuatımızda bellidir. 'Savcı görüldüsü'nün olmaması gibi gerekçelerle bu yöntemin by-pass edilmesi açıkça hukuka aykırıdır. Öte yandan bir sene önce verilmiş bir karar hakkında seçimlerden iki gün önce bu işlemin gerçekleştirilmesi; adayın, onu aday gösteren siyasi partinin ve seçmenlerin yanıltılması çabasıdır. Anayasa uyarınca seçimlerin düzen içerisinde yapılmasından Yüksek Seçim Kurulu sorumludur. Ve bu sorumluluk en temelde seçmenin iradesini korumak görevini kapsamaktadır.”

İmamoğlu'ndan da tepki

Sosyal medya hesabından açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da, kararı eleştirdi. İmamoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Hukukçuların bütünüyle hukuk dışı buldukları bir karar gerekçe gösterilerek Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM Parti adayına mazbatasının verilmemesi Van halkının iradesini tanımamaktır. Bu kabul edilemez. Seçimlerin siyasi maksatlı yargı kararlarıyla gölgelenmesine karşı hep birlikte tepki göstermek ve demokrasiden yana tavır almak zorundayız.  Milli iradenin üstünlüğü Cumhuriyetimizin temel değerlerinden biridir. Hükümeti ve mahkeme heyetlerini, son yıllardaki tavırları artık terkedip, asıl ve en büyük irade olan halk iradesine saygı duymaya davet ediyorum"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de, kararın ardından Van'a bir heyetin gideceğini açıkladı.

Kategoriler

Güncel