Metin Göktepe Ödülleri'nde Estukyan'dan medya eleştirisi

Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri’nin 27’ncisi, düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Yazılı haber dalında Jüri Özel Ödülü, 2023’teki Azerbaycan saldırısı sonrasında Ermenistan’a sığınmak zorunda kalan sığınmacılarla yaptıkları röportaj dizisiyle Agos Ermenice sayfalar editörü Pakrat Estukyan ve fotoğrafçı Berge Arabian’a verildi.Estukyan, ödülü aldıktan sonra yaptığı konuşmada Türkiye'deki yaygın medyanın Ermenistan söz konusunda olduğunda aldığı tutumu eleştirdi.

1996 yılında gözaltına alındığında öldürülen Evrensel muhabiri Metin Göktepe adına 27 yıldır gazetecilere ödül veriliyor.15 Nisan’da  Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde düzenlenen törene Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe, ablası Meryem Göktepe ve ailesi, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri Banu Tuna, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Cumartesi Anneleri, Evrensel Gazetesi çalışanları ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Bu yıl ödüller, Banu Güven, Filiz Gazi, Hakkı Özdal, Nazım Alpman, Pınar Öğünç, Sorel Dağıstanlı, Tuluhan Tekelioğlu ve Yetvart Danzikyan’dan oluşan jüri üyeleri tarafından belirlendi. Nazım Alpman’ın sunucu olduğu törende Jüri Özel Ödülü'nü haber sitesi Kadın İşçi aldı. Evrensel Gazetesi’nden Murat Uysal’ın “Hikayemiz üzerimizdeki önlüklerimiz, Özak Tekstil işçilerinin direniş öyküsü” başlıklı haberi Görüntülü Haber Ödülü’ne layık görüldü. 

İsrail’in Gazze’yi bombaladığı sırada Türkiye’den İsrail’den  ihracat yapıldığını ortaya çıkaran gazeteci Metin Cihan’a Jüri Özel Ödülü verildi. 

Yerel Gazetecilik Ödülü’nü bu yıl Sinan Aygül aldı. Aygül Bitlis News’te yayımlanan Tatvan Belediyesindeki yolsuzlukları ortaya çıkarmış, sonrasında saldırıya uğramıştı.

Fotoğraf dalında Kazım Kızıl, 6 Şubat depremlerinin ardından Samandağ’da çektiği fotoğrafla ödüle layık görüldü. 

Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar ve Burak Karaman, Cumartesi Anneleri ile ilgili hazırladıkları “Cumartesi Anneleri: Siz bu videoyu izlerken biz gözaltında olacağız” başlıklı haberle Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. 

Yazılı haber dalında Jüri Özel Ödülü, 2023’teki Azerbaycan saldırısı sonrasında Ermenistan’a sığınmak zorunda kalan sığınmacılarla  yaptıkları röportaj dizisiyle Agos Ermenice sayfalar editörü Pakrat Estukyan ve fotoğrafçı Berge Arabian’a verildi. Estukyan ve Arabian’a ödüllerini Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Özdal verdi. Estukyan, ödülü aldıktan sonra  şu konuşmayı yaptı.


“Hiç şüphe yok ödül almak güzeldir ama ödül ismiyle anlam kazanıyor. Metin Göktepe adını her duyduğumuzda derin bir sızı oluşur. Tıpkı Berkin Elvan ve Ali İsmail Korkmaz gibi. Türkiye’de yaşayınca, dünyayı Türkiye basınından algılayınca hemen yanı başımızda yaşananları bazen es geçebiliyoruz. Ama bizim ödül almamıza neden olan haber 21. yüzyılda yaşanan bir etnik temizlik. Karabağlı Ermenilerin binlerce yıllık anayurtlarından sürgün edilmeleri  bir etnik temizlik operasyonuydu. Türkiye bu haberi duymadı. Türkiye’de siyasetçiler basın üzerinde baskılarını arttırmak üzere bir dezenformasyon yasası hayata geçirdiler. Ama Türkiye’nin bütün enformasyonu bir dezenformasyon. 2020’deki 44 günlük Karabağ Savaşı’nda, 44 gün boyunca Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırdığı yalanını söylediler. Ta ki 45’inci gün Aliyev, ‘Biz bu işi bitirdik, hazırlandık, projemizi yaptık; baskınımızı yaptık ve topraklarımız kurtardık’ diyene kadar. 45 gün boyunca Türkiye’de herkes Ermenilerin bütün sınır boylarından Azerbaycan’a saldırdığı haberiyle oyalandı. 2023 yılında bütün siyasetlerin dışında ben ve Berge, doğrudan insanlarla konuştuk. Evlerini, yurtlarını terk etmek zorunda kalan, birkaç saatlik tereddüdün arkasından her şeylerini geride bırakarak bir bilinmeze doğru yola çıkan insanlarla konuştuk. Bunun fark edilmesi jüriye özel olarak teşekkür etmemizi gerektiriyor. Bu çünkü görülmüyor, fark edilmiyor. Sistematik bir şey var, burada belki bir devlet politikası var. İktidar da olsanız muhalefet de olsanız belli konularda sazınız hep aynı telden çalıyor. Bunun görünür olması hakikaten bizim açımızdan kıymetli. O yüzden jüriye özellikle teşekkür ediyoruz.” 

Yazılı haber dalında ise jüri, Birgün Gazetesi’nden Havva Gümüşkaya ‘İşçileri bile zehirlemişler’ ve bianet.org’dan Hikmet Adal “600'den fazla kişinin dosyasında tanık olan bir isim: Ümit Akbıyık” haberlerini ödüle layık gördü. Gümüşkaya’ya ödülünü DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Adal’a ise Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe verdi. 

Ödül töreninin ardından Metin Göktepe'nin doğum günü pastasını Fadime Göktepe ve ödül alan gazeteciler kesti.

Kategoriler

Güncel