Ermenistan ve Azerbaycan sınır belirleme süreci için anlaşmaya vardı

Ermenistan ve Azerbaycan, sınır belirleme sürecinin 1991 Alma-Ata Deklarasyonu'na dayanacağı konusunda anlaşmaya vardı. Bazı sınır köylerinin kontrolü Azerbaycan'a geçecek.

Ermenistan Parlamentosu Dış İlişkiler Daimi Komitesi Başkanı Sargis Khandanyan, Ermenistan ile Azerbaycan arasında varılan anlaşmalara değinerek, iki ülke arasındaki sınırların belirlenmesi sürecinin tamamının 1991 Alma-Ata Deklarasyonu'na dayanacağını söyledi.

Anlaşmaya göre sınır hattı Baganis (ERM) - Baganis Ayrim (AZ), Voskepar (ERM) - Aşağı Eskipara (AZ), Kirants (ERM) - Kerimli (AZ) ve Berkaber (ERM)-Kızılhacılı (AZ) olarak belirlendi. Yani bazı köyler Azerbaycan kontrolüne geçiyor.

Ermenistan Başbakanlık Bilgi ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı, konuyla ilgili olarak "Armenpress"in yazılı sorularını yanıtladı.

Açıklamada "İlk defa ülkelerimiz arasında dört köyden oluşan kısımda devlet sınırı çizilmiş olacak" dendi.

Sorulardan bazıları  ve verilen yanıt şöyle: 

Soru: Anlatılan sürece göre Azerbaycan 4 köy alıyor. Ermenistan ne alıyor?

Cevap - Doğruluk adına, Azerbaycan'ın kendisine ait iki buçuk köyü aldığını kaydedelim, çünkü Kızılhacılı köyünün topraklarının tamamı, Aşağı Askipara köyünün topraklarının önemli bir kısmı Azerbaycan'ın kontrolü altındaydı.  Ve bu süreçte Ermenistan Cumhuriyeti'nin güvenlik ve sınır sınırlamasına ilişkin riskleri de azalıyor. Bugünkü olayla, yukarıda da belirttiğimiz gibi ilk kez Azerbaycan'la belirlenmiş bir sınıra kavuşmuş oluyoruz ki bu da önemli bir olay olarak nitelendirilebilir. Ermenistan Cumhuriyeti ayrıca, sınırlama sürecini medeni ve meşru bir şekilde düzenlemek ve halkın gerekli güvenlik, sosyal ve hukuki güvencelerini sağlayarak uygulamak için aktif bir platform ve fırsata sahip oluyor.

Soru - Bu sınır belirleme süreci sonucunda Azerbaycan birçok alanda Kirants ve Voskepar köylerine yakınlaşacak. Bu köylerin güvenliği nasıl sağlanacak?

Cevap - Öncelikle Azerbaycan'ın bu köylere bugün bile çok yakın olduğunu ve doğrudan ateş altında olduğunu belirtelim. Evet, bu sürecin sonucunda Azerbaycan'ın sınır muhafız teşkilatı Kirants ve Voskepar köylerine yakınlaşacak, ancak onların köyleri ile bizim köylerimiz belirlenmiş bir devlet sınırıyla ayrılacak. Bu önemli bir faktör ve sınır korumasının Ermenistan Cumhuriyeti sınır muhafızları tarafından gerçekleştirileceğini unutmayalım. Ayrıca güvenliğin sağlanması konusunda da yakın gelecekte tartışılacak ve detaylandırılacak birçok detay var.

Soru - Aslında sınır çizilmesinden sonra silahlı kuvvetler dört köyün bulunduğu bölgeden çekilerek yerini sınır muhafız birliklerine bırakacak. Bu ne zaman olacak?

Cevap – Yapay gecikmeler olmadan kısa ama makul bir süre içinde gerçekleşecektir.

Soru - Süreç sonucunda Ermenistan'da herhangi bir köy yollardan mahrum kalacak mı?

Cevap - Hayır. Kırants köyü kesiminde yol taslağının birkaç yüz metrelik kısmı değiştirilecek ki bu da zor bir şey değil ve birkaç ay içinde hayata geçirilecek. Ancak Kirants için tek yol bu değil. Kirants-Acharkut-Ijevan yolu onarılacak, belki yeniden yapılacak. Yani Kirants'ın da alternatif yolu var ve pratikte çok büyük bir sorun yok.

Azerbaycan  Ermenistan'ın Tavuş ili sınırında yer alan Baganis Ayrım, Aşağı Eskipara,  Kerimli ve  Kızılhacılı köylerini talep ediyordu.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan bazı köylerin Azerbaycan'a teslim edilmemesi durumunda Azerbaycan'ın yeni bir savaş başlatacağını açıklamıştı.

(Ermenistan Kamu Radyosu, Armenpress, BBC Azerbaycanca)

Kategoriler

Güncel