Özel: 1 Mayıs'ta utanç duvarı gördük

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Bir saatten fazla kürsüde kalan Özel gündemdeki pek çok konuya değindi.

Özel ilk olarak MHP Lideri Bahçeli ile görüşmesine değindi ve şunları söyledi. 

"Birinci parti olmanın mesuliyetiyle parti genel başkanlarıyla görüşmeye devam ediyoruz. Dün talep ettiğimiz görüşme talebi saatler içinde kabul edildi. Kendilerine hem ev sahipliği hem de fikir alışverişi için teşekkür ediyorum. Eğer ortak bir açıklama yoksa verilen cevapların paylaşılmaması gerekmektedir.

Ama olumlu bir görüşme gerçekleştirdik. Tebriklerini kabul ettik, seçim sonuçlarını değerlendirdik. Kendisinin de daha önce paylaştığı gibi emekli maaşıyla imkansızlığı konusunda görüşmelerimizi ifade ettik. Temmuz ayında zam yapılmamasının yaratacağı sıkıntıyı konuştuk. Kendisinin de daha önce paylaştığı gibi 10 bin liralık emekli maaşıyla geçinmenin imkansızlığı noktasında görüşlerimizi ifade ettik 28 Şubat tutuklarından AYM kararlarına uyulmamasına kadar duyduğumuz tüm endişeleri konuştuk."

Özel 1 Mayıs konusunda şunları söyledi:  "Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına anayasal zorunluluğa rağmen uyulmamasının sayısız örneğini yaşadık. Bunlardan bir tanesi de geçtiğimiz hafta bir 1 Mayıs'ta oldu. Elimiz, emekçinin eli havada bırakıldı ve Anayasa Mahkemesi'nin geçen hafta burada okuduğum açık kararına rağmen 1 Mayıs'ta Taksim emekçilere kapatıldı. Anayasa Mahkemesi kararına rağmen örülen utanç duvarını gördük. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kıymetli surların önüne, tarihi kemerlerin önüne, aralarına TOMA’ları, polisleri dizerek orayı bir utanç duvarı haline getirdiler. Bu utanç duvarı ne yazık ki tarihe geçti. Bu iktidar gittiğinde ve ülkemize özgürlükler geldiğinde Türkiye demokrasisinin bu kara günü anılacak ve hatırlanacaktır. Ardından 49 yurttaşımız 1 Mayıs günü orada yaşananlar üzerine tutuklandılar. Bir tarafta Anayasa Mahkemesi kararına direnen kanunsuz emir verenler, diğer tarafta Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa uymadı diye tutuklananlar. Suçluların mağdur, mağdurların suçlu ilan edildiği bir süreçteyiz"

Geçen hafta vefat eden Gazeteci Celal Başlangıç'ı ve Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın 1972'de idam edilmelerini de anan Özgür Özel gazeteci Barış Terkoğlu’na verilen hapis cezası konusunda şunları söyledi: 

"Basın özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmaz şartlarından biri ve bir ülkede tam tam demokrasi olması basın özgürlüğünün olmasıyla mümkündür. Geçtiğimiz hafta dünya basın özgürlüğü günü kutlanırken değerli gazeteci Barış Terkoğlu'na iki yıl hapis cezası verildi. Ne çekti bu Barış'lar? FETÖ yargıya egemenken bu gerekçelerle ceza alıyorlardı güya FETÖ yargıdan temizlendi, yine aynı gerekçelerle ceza alıyorlar. Akın Gürlek seyyar giyotindir, adaletin katilidir. Mahkeme mahkeme gezdirilip adaletin giyotini olan birisi şimdi Adalet Bakan Yardımcısıdır ve halen daha gazetecilerle uğraşmaktadır. Ne Barış ne bir başka gazeteci yalnız değildir. Kimsenin arka bahçesi olmayan bu özgür gazetecilerin basın özgürlüğü hakkını sonuna kadar savunuyoruz ve biz onların tam arkasındayız."

Özel 26 Mayıs Pazar günü Ankara'daki Büyük Emekli Mitingi düzenleyeceklerini de belirtti. 

Kategoriler

Güncel