Gazeteci Celal Başlangıç son yolculuğuna uğurlandı

Almanya’da sürgünde yaşayan ve bir süredir kanser tedavisi gören gazeteci Celal Başlangıç 3 Mayıs 2024 Cuma günü Köln'de vefat etmişti. Başlangıç için 10 Mayıs Cuma günü Köln'de cenaze töreni düzenlendi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) önceki dönem Onur Kurulu üyelerinden, Artı TV ve Artı Gerçek’in kurucu yayın yönetmeni gazeteci Celal Başlangıç için Almanya Köln’e bağlı Nordfriedhof’taki Trauer Halle’de bir tören gerçekleşti.

Törene gazeteci ve aynı zamanda Başlangıç’ın eşi de olan Ayşe Yıldırım’ın yanısıra gazeteciler Hasan Cemal, Can Dündar, Erk Acarer, Ragıp Duran, Kemal Göktaş, Günay Aslan, Banu Güven, Hayko Bağdat da katıldı. HDP eski milletvekili Ertuğrul Kürkçü, DEM Parti Milletvekili Saruhan Oluç, sanatçı Ferhat Tunç da törendeydi. 

Törende Başlangıç’ın yakınları ve meslektaşlarının yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi de yer aldı.

Cenaze töreninde yaptığı konuşmada Başlangıç'ın Cumhuriyet gazetesinde çalışırken gündemi belirleyen Yeşilyurt köylülerine dışkı yedirilmesi haberini hatırlatan dönemin Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Hasan Cemal,  "Celal çok iyi bir gazeteciydi, çok iyi bir insandı. Huzur içinde uyu kardeşim, seni hep iyi hatırlayacağız" dedi.

Başlangıç, özellikle 1980'lerde Kürt illerinden geçtiği haberlerle, bölgede yaşananların bilinmesinde önemli pay sahibiydi.

Celal Başlangıç’ın cenazesi, daha sonra törenin gerçekleştiği mezarlıkta toprağa verildi.

Başlangıç, 1956 yılında İstanbul’da doğdu. Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’ndan 1978 yılında mezun oldu.

Gazeteciliğe 1975 yılında Ege Ekspres gazetesinde başladı. Daha sonra sırasıyla Demokrat İzmir (1977) ve Politika (1979) gazetelerinde çalıştı. 1980'lerde Cumhuriyet gazetesinin Adana Bölge Temsilciliği, İç Politika Servis Şefliği, Yazı İşleri Müdürlüğünü yaptı.

Evrensel gazetesinin kurucu genel yayın müdürü oldu. Radikal gazetesinin kurucuları arasında yer aldı. T24, Gazete Duvar, bianet.org ve Haberdar’da yazdı.

1990’lı yıllardaki hak ihlallerine dair haberleriyle bilinen Başlangıç, 2017 yılının başında Almanya'ya gitti, Türkiye'de oluşturma  çalışmalarına başladığı Artı TV ve Artı Gerçek internet sitesini Almanya'da kurdu. 

Hakkında Artı Tv'de yer alan haber ve yazılar nedeniyle çok sayıda soruşturma açıldı. Pasaportu iptal edildi.

Çok sayıda gazetecilik ödülü sahibi olan Başlangıç'ın "Kanlı Bilmece", "Hayatın Rengi Gökkuşağı", "Hayata Söylenmiş Şarkılar", "Korku Tapınağı", "Trilye’den Yusufeli’ne Adatepe’den Derik’e Hayat Ağacıyla Yaşayanlar" isimli kitapları bulunuyor.

Kategoriler

Güncel


Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.