Bolis Lusadu’dan ilk sergi: ‘Usta Ellerin Sihri’

Sergi kuyumcu, demirci, derici, terzi, tamirci, saatçi, ciltçi, şapkacı, diş teknisyeni, marangoz, tornacı vb. son Ermeni ustaların tanınmasına olanak sağlıyor.

İstanbullu amatör ve profesyonel Ermeni fotoğrafçıları buluşturmak amacıyla Ocak 2023’te kurulan Bolis Lusadu Kolektifi, ilk sergisini açmaya hazırlanıyor. Farklı mecralarda foto muhabirlik yapmış olan Sarkis Güreh ve Mıgırdiç Arzivyan, belgesel fotoğrafçı Berge Arabian ile İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) Başkanı Dayk Danzig tarafından kurulan kolektif, ilk sergisinde zanaatkârları ve onların eserlerini işliyor.

Bolis Lusadu Fotoğraf Kolektifi tarafından hazırlanan ‘Usta Ellerin Sihri’ sergisi 29 Mayıs Çarşamba günü Depo İstanbul’da açılıyor. Farklı alanlarda çalışan Ermeni ustaları konu alan sergide 40’ın üzerinde fotoğraf sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Sergi, Ermeni toplumunun az bilinen yaratıcı yönünü gözler önüne sererken ayrıca şehrin belleğinde ne denli önemli bir yer tuttuğunu anlatıyor.

Kolektif’in yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığı projenin özünü yiten meslekler ve tükenen bir toplum oluşturuyor. Teknolojinin geçirdiği değişimle birlikte emekçilerin daha az görünür olduğu İstanbul’da, diğer taraftan Ermenilerin nüfusu da hızla azalıyor. Bu iki gelişmeyi bir arada ele alan Bolis Lusadu, kadim ustalık bilgisini taşıyan son Ermeni ustaları fotoğraflayarak bir arşiv çalışmasına da imza atıyor.

Sergi kuyumcu, demirci, derici, terzi, tamirci, saatçi, ciltçi, şapkacı, diş teknisyeni, marangoz, tornacı vb. son Ermeni ustaların tanınmasına olanak sağlıyor.

Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi Vakfı’nın desteğiyle 29 Mayıs Çarşamba günü saat 18.30’da ziyarete açılacak olan ve 13 Temmuz’a kadar devam edecek olan sergide, Arman Camgözoğlu, Berge Arabian, Dikran Dülgeryan, Edmon Sefer, Garo Miloşyan, Mıgırdiç Arzivyan, Nuran Akkaya ve Sarkis Baharoğlu'nun imzasını taşıyan fotoğraflar bulunuyor.

Bolis Lusadu hakkında

Kolektif, İstanbullu profesyonel ve amatör Ermeni fotoğrafçıları buluşturma amacıyla Ocak 2023’te kuruldu.

Bolis Lusadu’nun öncelikli amaçları arasında, aynı kimliği paylaşıp fotoğrafçılıkla ilgilenenler arasında dayanışmayı arttırmak ve ortak projeler hayata geçirmek bulunuyor. Ermeni toplumu içerisinde fotoğraf sanatının yaygınlaşmasını sağlamak, İstanbul’daki kültür ve sanat ortamının gelişimine katkı sunmak; paylaşıma dayalı atölyeler düzenlemek ve yeni fotoğrafçıların yetişmesine destek olmak da kolektifin hedefleri arasında.

Kolektif, ilerleyen aşamalarda, kendi imkânlarıyla ayakta durabilen bir organizasyona evrilerek, Ermeni fotoğrafçıların eserlerinden bir arşiv ve koleksiyon oluşturmayı da arzuluyor.