şapgir’de bu hafta

Her şapat [cumartesi] ve giragi [pazar] olduğu gibi şapgir, bu hafta yine bir çok konuk ve farklı konu başlığıyla okurlarla buluşuyor.

Siz de şapgir’e destek vermek, yazılarınızı bizle paylaşmak istersenizagos.sapgir@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz. Twitter’da @AgosSapgir hesabından yazıları takip edebilir, yorumlarınızı bize iletebilirsiniz.

Leyla İpekçi halleri: “Kalbin dilini konuşmaya cesaret edeceğiz. O hepimizin anadili”

Ayşe Akdeniz, haller durağında bu hafta gazeteci, yazar Leyla İpekçi ile çocukluğundan başlayarak aile hali, gazetecilik, yazarlık, ibadet halleri gibi bir çok hal üzerine söyleşti.

Hemdert bir çizgi-şair: Joe Sacco

Gazze’ye yine yeniden ölüm yağarken, Sevag Beşiktaşlıyan, oradaki kıstırılmışlığı ve çaresizliği en iyi aktaranlardan birisi olan Joe Sacco’nun, Filistin’i bir şair ustalığıyla anlatan kitaplarını ele alıyor.

Sade(ce) Fatih Akın

Levent Özata, bu hafta sade ve sadece Fatih Akın’ı anlatmaya çalıştı. Türk kökenli Alman yönetmen midir, Türk ‘asıllı’ Alman mıdır, aslı astarı var mıdır bilinmez. “Türk-Alman boşluğunda” yol almaya çalışan bir derviş misali ilerler.

Beynimizdeki “Garp”a “Şark”tan Müzik Dersleri

Dünya görüşümüzü “Batı” üzerinden bize kurgulatan durumu kırmanın en pratik yolunun ötekini deneyimlemek olduğunu belirten Sertan Şentürk, Pakistan ve Hindistan’ın popüler müziklerini yazdı.

Türkiye'ye Go oyununu getirenlerin ilk ilhamı: Şibumi

Gizem Asya Genç bu hafta, Trevanian’ın (Rodney William Whitaker) Türkçesi E Yayınları’ndan çıkan “bilgiden çok anlayış, ifade dolu bir sessizlik” demek olan Şibumisini yazdı.

Şapgir'in Kısa Tarihi

İstanbul Darülfünu'nu ilk dersine ne zaman başladı? 12 Eylül Darbesi’nden sonraki en büyük grev nedir? Serdar Aksoy’un hazırladığı şapgir’in kısa tarihinde.

EGO kartı ve daha fazlası

Erdem Çeydilek, Ankara’nın EGO kartlarını anlattığı hikâyesiyle şapgir’de... “Biraz kasıp 52 Tam ve 52 Öğrenci kartı biriktirirseniz, bu kartlardan biraz çabayla güzel iki iskambil destesi elde edebilirsiniz. Çocukluğumdaki en büyük hayalim buydu.”

Gittiğinizi görenler, geldiğini göremediler...

Mert Kaya, Saroyan’ın hayallerinin başkenti Bitlis’e yolculuğunu hatırlatıyor bize ve soruyor: “Bitlis’te yeni yapılan kent meydanına neden William Saroyan’ın adı verilmesin?”

Sheraton’da Suriyeliler: Bir zaman kaybı dersi

Michael Stephens, geçtiğimiz hafta Katar’da toplanan Suriye muhalefetinin halen zaman kaybettiğini yazdı.

İzlanda: Eylem Halindeki Doğrudan Demokrasi

İzlanda’nın anayasa hazırlama deneyimi, böyle sürece başlama yolunda olan Türkiye için birçok ipucu içeriyor. Vatandaşlar anayasal konseye nasıl seçilir? Halit Yerlikhan çevirdi.

Şapgir arşivi;


10.11.2012
03.11.2012
27.10.2012
20.10.2012
13.10.2012

 

06.10.2012
29.09.2012
22.09.2012
15.09.2012

 

 

 

Kategoriler

Şapgir