ABD Başkanı Donald Trump, Gazze’de sağlanacak 60 günlük ateşkese dair İsrail’in gerekli şartları kabul ettiğini açıkladı. Trump'ın, Katar ve Mısır'ın, Hamas'a "nihai teklifi" sunacağını belirtmesi ardından, İsrail medyası Hamas'ın teklifi doğrudan kabul etmese de İsrail ile bir ateşkes anlaşmasına açık kapı bıraktığını paylaştı.
ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social platformunda yaptığı açıklama ile temsilcilerinin İsrailli yetkililerle “uzun ve verimli” bir görüşme gerçekleştirdiğini belirtti.
İsrail’in Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması için yapılan çalışmaları değerlendiren Trump, "İsrail, 60 günlük ateşkesin sonuçlandırılması için gerekli koşulları kabul etti. Bu süre zarfında savaşın sona erdirilmesi için tüm taraflarla birlikte çalışacağız" ifadelerini kullandı.
Trump, ateşkes görüşmelerine arabuluculuk yapan Katar ve Mısır'ın, Hamas'a "nihai teklifi" sunacağını paylaştı.
ABD Başkanı’nın açıklamasında, "Orta Doğu'nun iyiliği için umarım Hamas bu anlaşmayı kabul eder. Çünkü bu daha iyi olmayacak, sadece daha kötü olacak" değerlendirmesinde bulunuldu.
Ardından ise Hamas'tan, ateşkes teklifine ilişkin ilk açıklama geldi. İsrail medyasına göre, Hamas teklifi doğrudan kabul etmese de İsrail ile bir ateşkes anlaşmasına açık kapı bıraktı. Örgüt, herhangi bir anlaşmanın Gazze’deki savaşı tamamen sona erdirmesi gerektiğini ifade etti.
Anka'nın haberine göre, İsrail medyasında yer alan haberlerde, Hamas yetkilisi Taher el-Nunu'nun, Hamas'ın “bir anlaşmaya ulaşma konusunda hazır ve ciddi” olduğu söylendi. Times of Israel'e göre El-Nunu, Hamas’ın “savaşı tamamen sona erdirecek her türlü girişimi kabul etmeye hazır” olduğunu belirtti.
Trump, daha önce yaptığı açıklamada, gelecek hafta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Washington'da bir araya geleceğini ve Gazze ile İran konularını ele alacaklarını duyurmuştu.
Ne olmuştu?
İsrail, 13 Haziran’da İran’a, nükleer programını hedef aldığını söyleyerek hava saldırısı başlatmıştı.
ABD, 22 Haziran’da İran’ın önemli nükleer tesislerinden Fordo, Natanz ve İsfahan’ı “sığınak delici bombalarla” vurarak savaşa dahil olmuştu. İran ise misilleme saldırısında Katar’daki ABD üssüne saldırmıştı.
Daha sonra Trump, İran ile İsrail arasında ateşkes yapıldığını söyleyerek 12 gün süren çatışmaların derhal durdurulacağını duyurmuştu. Trump, “Ateşkes yürürlüğe girdi, lütfen ihlal etmeyin” demişti.
Ancak ateşkesin kısa süre içerisinde bozulduğu paylaşılmıştı. İsrail, İran’ın ateşkesi ihlal ettiğini iddia ederek, ordusuna Tahran’ı yoğun şekilde vurma emri verdiğini duyurmuştu.
İran ise İsrail’e füze saldırısı düzenlediğine ve ateşkesi bozduğuna dair haberlerin gerçek olmadığını söylemişti.
Bunun üzerine 24 Haziran saat 14.30’da ateşkesin yeniden yürürlüğe girdiği bilgisi verilmişti.
Öte yandan İran Yargı Erki'nden son adli tıp verileri ışığında yapılan açıklamaya göre, "İsrail'in 12 gün boyunca devam eden saldırılarında 935 kişi öldü" denildi.
(BBC)