Basın örgütleri: Gazze’deki ölümler hızlı ve şeffaf bir hesap verilebilirlik talep ediyor

İsrail'in, Gazze'nin Han Yunus bölgesindeki Nasır Hastanesine düzenlediği saldırıda muhabirleri katledilen Reuters ve AP ile Filistin Gazeteciler Sendikası’nın yaptığı açıklamada, “Tüm bunlar savaş suçu ve bu suçları işleyen İsrail, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalı” denildi.



İsrail hava saldırılarının dün Han Yunus’taki Nasır Tıp Kompleksi’ni hedef alması sonucu hastaneye düzenlenen saldırıda, beşi gazeteci olmak üzere 20 kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı. 

Gazze merkezli Hükümet Basın Ofisi’ne göre ölen gazeteciler; Reuters için foto muhabirliği yapan Hossam el-Masri, El Cezire ile çalışan Muhammed Salama, Independent Arabia ve AP’ye katkıda bulunan Mariam Ebu Dakka ve NBC ile çalışan Muaz Ebu Taha olarak açıklandı.

Gazetecilerin katledilmesine dair uluslararası haber ajansları Reuters ve The Associated Press'ten (AP) ortak bir açıklama yapıldı.

İngiliz haber ajansı Reuters Genel Yayın Yönetmeni Alessandra Galloni ile AP Genel Yayın Yönetmeni Julie Pace, Gazze'de 5 gazetecinin katledildiği saldırıya ilişkin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yisrael Katz, Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, Hükümet Basın Ofisi Direktörü Nitzan Chen'e hitaben ortak bir açıklama kaleme aldı.

Açıklamada, Nasır Hastanesi’ne yönelik saldırıya ilişkin tam bir açıklama beklendiği belirtilerek, bu saldırıda hayatını kaybeden gazetecilerden Hüsam el-Mısri'nin Reuters'a, Meryem Ebu Dekka ve Muaz Ebu Taha'nın ise hem AP hem de Reuters'a çalıştığı aktarıldı.

Saldırıda Reuters foto muhabiri Hatem Khaled'in de yaralandığı hatırlatılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Uluslararası hukuk kapsamında korunan bir yer olan hastanede, bağımsız gazetecilerin de kurbanlar arasında yer almasından dolayı öfkeliyiz. Bu gazeteciler, profesyonel olarak orada bulunarak kritik tanıklık etme görevini yürütüyorlardı. İsrail’in yabancı gazetecilerin Gazze’ye girişine yönelik yaklaşık iki yıldır süren yasağı göz önüne alındığında, onların çalışmaları özellikle hayati önem taşımaktadır."

Açıklamada, İsrail ordusunun saldırıyı üstlendiği ve inceleme yürüttüğü vurgulanarak, İsrail'in, "Gazeteciler hedef alınmıyor" açıklamasına ilişkin şüphelere yer verildi. Geçmiş olaylarda İsrail ordusunun kendi kendini soruşturma isteğinin nadiren somut sonuç ortaya çıkardığına vurgu yapılan açıklamada, "Bu durum, İsrail'in bilgiyi baskılamak amacıyla canlı yayınları kasten hedef aldığı da dahil ciddi soruları gündeme getiriyor" denildi.

Açıklamada, İsrail ordusunun yürüttüğü incelemenin hızlıca çözülmesi ve net cevaplar vermesi talebinin altı çizilerek, şunlar kaydedildi: "Bu ölümler hızlı ve şeffaf bir hesap verilebilirlik talep ediyor. İsrail ordusunun uluslararası hukuk kapsamında gazeteciler ve sivilleri koruma ve onlara gelecek zararı önlemek için tüm önlemleri alma sorumluluğu bulunuyor. Bir hastanenin vurulması, ardından gazeteciler ve kurtarma görevlileri görevini yaparken ikinci saldırının yapılması, bu sorumlulukların yerine getirilip getirilmediğiyle ilgili soru işaretleri oluşturuyor."

Filistin Gazeteciler Sendikası: İsrail Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalı

AP ve Reuters'ın bölgedeki muhabirlerinin güvenliği için elinden geleni yaptığının dile getirildiği açıklamada, İsrail kurumlarına gazetecilerin Gazze'ye giriş ve çıkışlarını engelsiz şekilde sağlama çağrısı da yinelendi.

Öte yandan Filistin Gazeteciler Sendikası da yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun basına saldırılarının Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da etnik temizlik ve soykırım suçlarına dair delillerin gizlenmesi politikası olduğunu belirtti.

Sendikanın açıklamasında, İsrail’in “Filistin basınını ortadan kaldırılması gereken stratejik bir tehlike olarak gördüğü” paylaşıldı.

Açıklamada, “Tel Aviv, bu yolla gerçeklerin üstünü örtme ve tanıkları susturma gibi başarısız bir çaba içinde” denildi.

Sendika açıklamasında İsrail yönetiminin, 147 gazeteciyi de gözaltında tuttuğunu ve bunlardan 20’sinin çeşitli şekillerde işkenceye maruz bırakıldığını ifade etti.

Filistin Gazeteciler Sendikası, “Tüm bunlar savaş suçu ve bu suçları işleyen İsrail, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalı” çağrısında bulundu.

 

Kategoriler

Güncel