Alanyalı Ruslara kilise müjdesi

Alanya’ya yerleşen Rus Ortodokslar ilk Noel ayinlerini düzenledi. Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan ve Hıdrellez Kilisesi olarak bilinen kilisede bir araya gelen Rus Ortodokslar, Noel ayinin ardından belediyeyi ziyaretlerinde müjdeli haberi aldılar. Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, Noel ayinin gerçekleştiği kilisenin restore edilerek ibadete açılacağını ifade etti.

Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan Hıdrellez Kilisesi'nde bir araya gelen Rus Ortodokslar, Noel ayini yaptı. Ayine katılan Rusların mum yakıp dua ve ilahi okuduğu kilisenin Alanya Belediyesi tarafından restore edileceği belirtildi.

Yunan Ortodoks Kilisesi'ne bağlı Pisidya bölgesinin Metropoliti Despot Sotirios Trambas'ın yönettiği ayin, yaklaşık 3 saat sürdü. Ayinin ardından Ruslar, tarihi kilisede Despot Sotirios Trambas ile günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi.

Alanya'da yaşayan Ortodoksların dini vecibelerini yerine getirebilmeleri  için tarihi kilisenin ibadete açılmasını istediklerini belirten Pisidya Metropoliti Despot Sotirios Trambas, Hıdrellez Kilisesi veya Alanya Kalesi'ndeki Bizans dönemine ait Aya Yorgi Kilisesi'nin restore edilerek ibadete açılmasını umut ettiklerini dile getirdi.

Ayin için buraya geldiklerinde tertemiz bir kilise bulduğunu belirten Trambas, ayinden önce Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu'nun her türlü hazırlığı yaptırdığını kaydetti. Ardından ayine katılan Ruslarla belediyeye geçerek Başkan Sipahioğlu ile görüşen Trambas, kilisenin restore edilmesini istedi. Belediye Başkanı Sipahioğlu da kiliseyi restore edeceklerini belirterek, kilise binasının sağlam bir yapı olduğunu ve fazla bir masraf gerektirmediğini kaydetti.

Alanya'da ilk kez Noel ayini düzenlendiğini belirten Alanya Rus Dili Konuşanlar İşbirliği ve Dayanışma Derneği (ARDİD) Başkanı Anjelika Anzhela ise 'Bu anlamlı günde bir araya gelip dua ettik. Alanya'da yaklaşık 3 bin Ortodoks yaşıyor. Çok güzel bir duygu. Katılanlar çok mutlu oldu.' diye konuştu.

HIDRELLEZ KİLİSESİ

Alanya merkeze 10 kilometre uzaklıktaki Hacı Mehmetli köyü sınırları içindeki Hıdır İlyas mevkiinde 19'uncu yüzyıl başında kurulduğu sanılan kilise, günümüzde Hristiyan ziyaretçiler tarafından ibadet amacıyla kullanılıyor. Kilisenin içinde ahşap süslemeli bir ara kat bulunuyor. 1873 yılında onarım gören kilise, Alanya'da yaşayan ve Türkçe konuşan Ortodoksların 1924 yılındaki mübadelede Yunanistan'a gitmeleriyle halen ibadete kapalı durumda bulunuyor.

Kategoriler

Toplum Kilise