Final zamanı!

Başladığı günden itibaren Afrika Uluslar Kupası'nı takip eden Dağhan Irak şapgir için bu haftayı, finale çıkan takımları değerlendirerek: “Finali Nijerya ile Burkina Faso oynayacak.”

Dağhan Irak
daghan@daghanirak.com

Afrika Uluslar Kupası'nda -üçüncülük maçını saymazsak- tüm maçlar geride kaldı ve final geldi çattı. Kupa öncesi Fildişi Sahili – Gana finalini bekleyen çoğunluk, amorti dahi tutturamadı. Finali Nijerya ile Burkina Faso oynayacak.

Nijerya dolu dizgin...

Turnuva öncesi B ve D grupları en zorlu gruplar olarak gösterilirken, iki finalist de C Grubu'ndan çıktı. Nijerya ve Burkina Faso, son şampiyon Zambiya'yı ve Etiyopya'yı eleyerek gruptan çıkmayı başarmışlardı. Bu ikilinin gruptaki maçında Nijerya Emenike'yle öne geçmiş ama son saniyelerde Alain Traore'nin golünden kurtulamamıştı. Nijerya grupta ikinciliğe düşünce, çeyrek finalde kupanın en büyük favorisi Fildişi Sahili'yle eşleşti. Bu maç öncesi pek kimse Nijerya'ya şans vermiyordu ancak “süper kartallar” yalnızca maçı kazanmakla kalmadılar, 90 dakika boyunca daha iyi oynayarak alkışı alan taraf da olmayı başardılar. Yarı finalde rakip tüm rakiplerini defansıyla kilitleyip bir şekilde puan koparan Mali'ydi. Nijerya bu maçta az gol yeme alışkanlığına sahip Mali'ye ilk yarıda üç gol attı ve maçı da 4-1 kazandı.

Burkina Faso kara koyun...

Burkina Faso ise daha grup maçlarında yıldız golcüsü Alain Traoré'yi sakatlığa kurban vermişti. Takım buradan sonra sessiz ve derinden ilerlemeye başladı. Takım çeyrek finalde Togo'yu uzatmalarda, yarı finalde ise Gana'yı penaltılarla eledi. Muhtemelen finalde de onları favori gösteren olmayacak. Ancak kupa başlarken bu sayfalardaki ilk değerlendirmede ne demiştik; “Afrika Uluslar Kupası, kıtanın kendi dinamiklerini temsil eden bir kupa.” Son beş kupada zafere ulaşan ülke hep diğer finaliste göre Avrupa'da daha az tanınandı, tıpkı geçen sene Zambiya'nın yaptığı gibi. Burkina Faso'nun oyuncuları belki çok üst düzey takımlarda oynayan yıldızlar değil ama buraya kadar getirdikleri takım kimyası etkileyici.

Kazanan kim?

Diğer taraftan Nijerya da, Burkina Faso gibi başlarda burun kıvırılan bir takımdı. Onlar da finalde olmayı takım ruhuna borçlular. 1990'ların yıldızlar topluluğu Nijerya'sına hiç benzemeyen, daha kısıtlı imkanlarla ama büyük bir uyumla oynayan bir takım var sahada. İki takımdan hangisi kazanırsa kazansın, gerçek galip takım oyunu olacak.

 

 

Kategoriler

Şapgir

Etiketler

Afrika Kupası