Papa XVI. Benedikt istifasını açıkladı

Vatikan, Papa XVI. Benedikt'in 28 Şubat'ta istifa edeceğini açıkladı. Papa, görevi özgür iradesiyle bırakacağını söyledi. İtalyan Haber Ajansı ANSA’nın ilk olarak gündeme taşıdığı habere göre Papa'nın sağlık sorunları nedeniyle istifa ettiği belirtiliyor.

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa XVI. Benedikt sağlık sorunlarını gerekçe göstererek görevi bırakacağını açıkladı. Papa, 'Görevi özgür irademle bırakıyorum. İlerleyen yaşım nedeniyle görevi sürdürecek gücüm yok. Görevi bırakma kararımın ciddiyetinin farkındayım' dedi. 

2005 yılında 265. Papa olarak göreve seçilen Alman kökenli 85 yaşındaki Papa XVI. Benedikt, Vatikan tarihinde istifa eden ikinci Papa unvanını aldı. Katolik dünyasının ruhani lideri olarak istifa eden ilk Papa ise, 1294 yılında 5'inci Coelestin oldu.

Papa XVI. Benetikt'in Kardialler Meclisi'ne hitaben yazdığı istifa mektubu ise şöyle;

 

Sevgili Kardeşlerim,

Kardinaller Kurulu’nu toplamamın sebebi, sadece üç tane azizlik mertebesine yükseltme kararım değil, aynı zamanda Kilise’nin hayatı için son derece önemli olan bir kararı size iletmek. Tanrı’ya karşı olan vicdanımı defalarca sorguya çektikten sonra, ilerleyen yaşımdan dolayı, sahip olduğum gücün Petrus’un makamında (Papalık görevinde) yapmam gereken eylemlere daha fazla yeterli olmadığına kanaat getirdim.

Papalığın temelindeki ruhani doğasıdan dolayı, sadece ameller  ve sözlerle değil, bir o kadar da acı ve dua ile yürütülmesi gerektiğinin farkındayım. Ancak, günümüz dünyasında, yaşanan birçok değişikliğe maruz kalırken ve kaderin varlığına olan derin anlama ait sorularla sarsılmışken, Aziz Petrus’un düzenini sürdürmek ve Hristiyanlığın esaslarını temsil etmek görevi, hem akıl hem de vücut sağlığı gerektiriyor. Son aylar içinde, her ikisi birden Papalığın bana verdiği görevi sürdürmek konusundaki yetersizliğimi fark edeceğim boyutta azaldı.

Bu sebepten dolayı ve bu durumun ciddiyetinin farkında olarak, 19 Nisan 2005’te kardinallerim tarafından bana verilen Papalık ve Aziz Petrus’un halefiliği görevimden 28 Şubat 2013 tarihinde, saat 20.00’da ayrılacağımı beyan ediyorum. Papalık ve Aziz Petrus’un halefiliği bu andan itibaren boş kalacaktır ve kardinaller meclisi bu görevi yerine getirecek yeni papayı seçecektir.

Sevgili kardeşlerim, size tüm içtenliğimle, görevim boyunca beni desteklerken sunduğunuz sevgi ve çalışma için teşekkür ederim. Sizden tüm kusurlarım için özür diliyorum. Şimdi, Kutsal Kilise’yi Başkahinimiz olan Rabbimiz Mesih İsa’ya emanet edelim ve Meryem Ana’dan Kardinaller Kurulu’na yeni Papa’nın seçilmesi için anneliğe özgü iyiliğini göstermesini dileyelim. Kendim, Allah’ın Kutsal Kilisesi’ne duaya adanmış bir hayat ile hizmet etmeyi arzu ediyorum.

 

Papa XVI. Benedikt

Kategoriler

Güncel Diaspora