Evimde kal evinde kalayım

Nayat Karaköse, yurtdışı tatillerinde konaklamaya hiç ücret ödemek istemeyenlerin hayallerini gerçeğe dönüştüren ‘Homeexchange’i yazdı

NAYAT KARAKÖSE
nayatk@gmail.com

Gün geçtikçe oteller veya AVM’ler uğruna bir şehri şehir yapan mekânlar yok oluyor ve İstanbul gibi metropoller karakterini ve ruhunu kaybediyor.  İnsan ister istemez, “Bir şehir yaşayanlar için mi var, yoksa turistler için mi?” sorusunu daha çok sorar hale geliyor. Hayatımızda özel yeri olan mekânlar yok oldukça bir yerin yerlisi olmaktan yabancısı olmaya evriliyoruz. ‘Şehirli’den çok artık birer tüketiciyiz, aidiyet bağlarının yerini günümüzde giderek tüketim bağları alıyor.

Hiç şüphesiz ki seyahat etmek, yeni şehirler keşfetmek güzel şey. Ulaşım imkânlarının ve teknolojinin gelişmesi sayesinde artık çok daha mobiliz. Teknolojinin bu denli gelişmesi turistleri sadece otellere bağlı kalmaktan kurtarıyor. Günümüzde tek alternatif oteller değil. Airbnb gibi siteler üzerinden bir başkasının evini uygun fiyatlara kiralayabiliyoruz mesela. 

Yurtdışı tatillerinde konaklamaya hiç ücret ödemek istemeyenlerin hayalleri ise 'Homeexchange' sayesinde gerçek oluyor. Bu ev takası anlamına geliyor ve www.homeexchange.com sitesi üzerinden hayata geçiyor. 149 ülkeden 46 binin üzerinde ev bu sitede mevcut. Bu sistem sayesinde gitmek istediğiniz bir şehir belirleyip, o şehirdeki bir kişinin eviyle, evinizi belirleyeceğiniz tarih aralığı arasında takas etmeniz mümkün. Bunun için yapmanız gereken şey homexchange sitesine üye olmak, arama sekmesinde dilediğiniz şehri yazıp, dilediğiniz özelliklere uygun ev seçeneklerini işaretleyip size uygun gözüken evin sahibi ile iletişime geçmek.

Ev sahibiyle iletişime geçmeniz için aylık 15.95 TL ücret ödemek zorundasınız.  Pek tabii ki ev sahibi olan kişinin de yaşadığınız şehre gelmek istemesi gerekiyor. Bu takas illa ki eşzamanlı olmak zorunda değil. Örneğin gidiş tarihini Temmuz 2014 olarak seçebilir ve evinizi Ocak-Mart 2014 arasında gelecek kişiye açabilirsiniz. Bu iki tarafın anlaşmasına bağlı. Site size tatil şeklinize uygun evleri sıralıyor, deniz tatili, kültür-sanat ağırlıklı tatil, alışveriş odaklı tatil gibi birçok seçenek mevcut. Tercih edilebilecek hemen hemen tüm kriterler düşünülmüş: Saunalı, jakuzili, barbekülü, havuzlu, sigara içilmeyen, bebek odalı, çocuk odalı ev gibi birçok seçeneği işaretleyip aramayı yapmanız mümkün.  Kimi kullanıcılar kalış süresi veya tarihi belirtmeyip esnek olduklarını beyan ediyorlar. Bu kişiler genelde ikinci bir eve veya yazlığa sahip olanlar oluyor.  Kimileri her şehre açık olurken kimileri gitmek istedikleri şehirleri net bir şekilde beliriyorlar. Bazı ev sahipleri arabalarını veya bisikletlerini dahi hizmetinize sunuyor. Evcil hayvanınız varsa hayvanınızı da yanızda götüreceğiniz evler arasından seçim yapmak da mümkün.

Ev bir kişinin mahremidir ama artık küresel çağda mahremiyet algısı da esnekleşmeye başladı. “Tanımadığım insanın evimde ne işi var”  anlayışı, yerini tanımadığımız, binlerce km ötede yaşayan insanlara evini açmaya bırakıyor. Burada takas edilen sadece evler değil, güven ve yaşam tarzı takası da yapıyorsunuz. Herşeyin bu kadar tüketime, hep daha çok para kazanmaya endeksli olduğu günümüzde, müşteri yerine misafirlik kavramını ikame eden home exchange olayı farklı, naif ve sisteme karşı bir duruş sergileyerek aşırı otelleşmeye de çomak sokuyor.  

Kategoriler

Derkenar