En iyi restoranlar...

Levent Özata, Agos şapgir için 2013 yılında açılan ya da en çok konuşulan restoranları derledi. İstanbul’dan San Sebastian’a, oradan Kopenhag’a en iyi ya da en çok konuşulan beş restoran sizlerle...

LEVENT ÖZATA
levozata@gmail.com

Jamie’s Italian, İstanbul (Türkyie)

Süper star şef Jamie Oliver’ın yolu Türkiye’ye de düştü. Kariyerinde yemek kültürünün yerleşik olmadığı ülkelerde açtığı restoranlarla bilinen Jamie Oliver’ın neden Türkiye’yi tercih ettiğine cevap vermekten korksak bile, muhteşem yemeklerinin tadına bir metroyla ulaşabilmenin keyfi de bir başka.

Her restoranında olduğu gibi yerel lezzetlerden fazlasıyla faydalanmayı bilmiş. 

The Fat Duck, Berkshire (İngiltere)

The Fat Duck, Londra’nın batısında yer alan Berkshire’da standartlar üstü bir restoran. Ona bu ünü veren ise biraz kimya tüpleri, garip şeyleri pişirme dürtüsü ve tabii ki Michelin yıldızları...

Hababam Sınıfı’nda Şevket Altuğ’un deney tüpleriyle yarattığı harikaları(!) hiç izlememiş olacak diplomasız şef Heston Blumental kimya (hatta belki biraz simya) ile yemek pişirmeyi bir araya getirmiş The Fat Duck’ta. ElBulli’nin yakın zamanda kapanmasından sonra 2013’ün deneysel yemek alanındaki bir numarası...

Noma, Kopenhag (Danimarka)

Siz hiç güncel sanat yemeği denediniz mi? Kopenhag’daki Noma’nın şefleri bu sorunun ardından giderek yemesi kadar bakması da lezzetli yemekler yaratmanın peşinden gitmişler. Gerçek anlamda bakakaldığınız yemekler için 2013’ün bir numarası...

Arzak, San Sebastian (İspanya)

Her yerde yemek var...Deniz ürünleri, marine edilmiş, hafif pişirilmiş, ızgara yapılmış, kurutulmuş etler heryerden sarkıyor, sebzelerle hazırlanmış mezeler her daim taze, yemeye başlıyorsunuz, doymak bilmiyorsunuz, yedikçe yiyesiniz geliyor ama yenebilecek şeyler bitmiyor.

Kabus değil bu, San Sebastian’a giden ortalama bir insanın ruh hali... Dünyanın en iyi yemek şehirlerinden birinin, en iyi restoranı: Arzak. Baba Juan Mari Arzak açmış, şimdiki baş aşçısı kızı Elena Arzak Espina.

Osteria Francescana, Modena (İtalya)

İtalyanlar yemek deyince iyi anlamda basitler. O yemek doyurucu olacak, taze malzemeler kullanılacak, kokusu iştah açıcı olacak. Modena'daki Osteria Francescana bu geleneklerle biraz oynamış, görüntüyü değiştirmiş, yemekleri allamış pullamış ama tadı olduğu gibi korumuş. 

Kategoriler

Şapgir