Dışişleri’nden BM’ye Kessab mektubu

Muhaliflerin Kessab’ı ele geçirmesinin ardından, Suriye hükümeti bölgeye operasyon başlattı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın, Birleşmiş Milletler’e (BM) hitaben yazdığı mektupta, Türkiye’den iltica talebinde bulunabilecek Suriyeli Ermeniler ve diğer insanlar için, Mardin’deki 2 bin kişi kapasiteli mülteci kampının hazır olduğu ifade edildi.

EMRE CAN DAĞLIOĞLU
misakmanusyan@gmail.com

21 Mart günü muhalif örgütlerin, nüfusunun çoğunu Ermenilerin oluşturduğu Kessab’ı ele geçirmesi üzerine bölgede yükselen gerginlik, Suriye rejimine ait kuvvetlerin bölgeye sevk edilmesiyle şiddetli çatışmalara dönüşmüştü. Bugün itibariyle rejime ait uçaklar, bölgeyi bombalamaya başladı.

Hâlihazırdaki çatışma sonucu, Kessab’da bulunan yaklaşık 600 Ermeni ailenin de içinde bulunduğu iki bini aşkın insan bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Kessab’dan çıkmak zorunda kalan insanlara ilişkin Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın çalışmalar yapacağı bilgisinin gelmesinden kısa bir süre sonra, Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Basat Öztürk, Ürdün Amman’daki Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nin Yardımcı Genel Sekreteri Nigel Fisher’e hitaben bir mektup gönderdi.

Öztürk, mektupta “Kuzeybatı Suriye’de, özellikle Kessab’da bozulan güvenlik durumu sebebiyle, Türkiye hükümetinin evlerini terk etmek durumunda kalan ve işgal edilen bu bölgelerde mahsur kalan insanlar için insani destek verilmesinde yardımcı olmak istediğini” belirtti. Özellikle bölgedeki Suriyeli Ermeni nüfusun acil yardıma ihtiyacı olabileceğinin belirtildiği mektupta, Türkiye’nin BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi veya başka BM örgütleri kanalıyla bu yardımı ulaştırmaya hazır olduğuna dikkat çekildi.

Bu yardım kapsamında, Türkiye’den iltica talebinde bulunabilecek Suriyeli Ermeniler ve diğer insanlar için, gerekli her türlü önlem alınarak Mardin’deki 2 bin kişi kapasiteli mülteci kampının hazır olduğu ifade edilirken, daha fazla kapasiteye ihtiyaç olması halinde yeni yerlerin sağlanabileceği de mektupta belirtildi. Benzer içerikli bir mektubun BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne de gönderileceği öğrenildi.

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

BM