İran’ın kamu ahlakını bozan ‘mutluluk’

Pharell Williams’ın ‘Happy’akımına katılıp bir video hazırladıkları için gözaltına alınan, geçtiğimiz günlerde de serbest bırakılan İranlı altı genci ve 'kamu ahlakını' Bawer Çakır 'Derkenar'a yazdı.

BAWER ÇAKIR  
bawercakir@gmail.com

Son zamanların en çok konuşulan şarkısı Pharell Williams’ın ‘Happy’si (Mutluluk) desem kimse buna itiraz etmez. Sanatçının’ Despicable Me 2, isimli film için yazdığı ve Oscar’a da aday olduğu şarkısı hem umut veren sözleri, hem de kanı kaynatan melodisi ile kısa zamanda dillere dolandı ve ünü kıtaları aştı. Şu günlerde dünyanın her yerinde dinlenen şarkı kendi akımını da yarattı. Şarkıdan ve sözlerinden ilham alan insanlar, kendi çektikleri videolarla mutluluklarını dünyanın her yerindeki insanlarla internet aracılığıyla paylaşmaya başladılar.

Operasyon

Herkes gibi biz de bu videoları izlerken sevimsiz bir haber geldi İran’dan. Tahran’da ‘Happy’ eşliğinde dans eden üçü kadın olan altı gencin tutuklandığı haberini okuduk. “Mutluluk” İran’a çok gelmiş olmalı ki videonun yayınlanmasının ardından başlatılan operasyon (evet yanlış okumadınız; oprerasyon) sonucu yakalanan gençler tutuklandılar.

İSNA’nın geçtiği habere göre, polis klip internette yayınlandıktan sonra bu gençlerin yakalanmasına karar veriyor ve bir dizi operasyon sonucunda tutuklamalar gerçekleşiyor. Video ile ilgili toplamda 13 kişinin gözaltına alındığı haberi dolaşıyor ancak bunu doğrulayan bir kaynak -henüz- yok.

Polis şefi Hüseyin Sacedinya videoyu “kamu ahlakını bozan bayağı bir klip” olarak nitelemiş. “Devrim” sonrası artık bir diktatörlük olan ve birçok insan için cehenneme dönen İran’da, İslamcı hükümet en ufak bir mutluluk kırıntısından dahi rahatsız oluyor.

Bu sevimsiz hikâye ne yazık ki daha da sevimsizleşerek sürmüş. Devlet televizyonu operasyon kapsamında yakalandığını iddia ettiği kişileri arkaları dönük bir şekilde TV’de yayınlayarak mutlu olmayı aklından geçiren diğer İran’lılara da gözdağı vermiş.

Haberlere göre TV’de teşhir edilen insanlar sorulara “pişman oldukları” yönünde yanıtlar vermişler. İçlerinden biri 'Bana bir film çektiklerini ve izinleri olduğunu söylediler' demiş ve “kandırıldıklarını” eklemiş. Bir diğeri ise 'Bize videoyu yayınlamayacakları sözünü vermişlerdi' diyerek kendini savunmuş.

Facebook hesabından bu haberi paylaşan şarkıcı Pharell Williams 'Bu çocukların mutluluk yaymaya çalışırken gözaltına alınmaları üzüntü verici olmaktan da öte' diyerek tepkisini dile getirdi.

Batı propagandası

İran’dan birkaç hafta önce döndüm. İnsanların bütün yasaklara ve zorluklara rağmen hayata umutla tutunduklarına, karamsar tabloya rağmen gülmeye devam ettiklerine şahit oldum. Batı’nın yaptığı İran propagandasının aksine bir manzarayla karşılaştığım için de açıkçası biraz şaşırmıştım. Sohbet etme imkânı bulduğum insanlar İran’da yaşamanın zor olduğu ancak buna rağmen mücadele ettiklerini anlattılar. O sohbetlerin hepsi bana çok iyi gelmişti. Ancak şimdi bu haber ne yazık ki insanların ‘mutlu’ olmak için ne kadar çok bedel ödemek zorunda olduklarını tekrar gösteriyor bizlere. İran hükümeti mutlu olma hakkından rahatsız, insanların gülmesinden rahatsız, insanların dans etmesinden, şarkı söylemesinden rahatsız. Bir süredir özellikle Batı’da İran’ın modern dünyanın bir parçası olmak istediği yönünde haberler yapılmaya başlamışken, bu üzücü gelişme, ülkenin bir arpa boyu yol alamadığını gösteriyor.

Mutlu ve özgür olmak için içinde bulundukları bütün zorluklara, diktatörlüğe, polislere, ahlakçı medyaya, muhafazakârlara rağmen hem İran’da, hem de dünyanın başka yerlerinde şarkı söyleyen, dans eden ve gülen herkes için ilham verici olan ‘mutlu’ İran’lılara özgürlük! Ne kahkaha, ne müzik, ne dans tutsak edilemez!

'Happy' videosunu aşağıda izleyebilirsiniz: 

Pharrell Williams-Happy(Iranian Version) from Awaz Music on Vimeo.

 

Kategoriler

Derkenar